zondag 28 november 2021

Zes nullen op rij voor Huizum-1


Zou het doorgaan of niet doorgaan, ronde 6 van de Nationale Damcompetitie voor clubteams op zaterdag 27 november 2021. De besmettingen en daarmee de berichtgevingen rondom corona liepen hoog op in de aanloop naar de wedstrijddag. Op de vrijdagavond vooraf was er nog een persconferentie met informatie, die inmiddels al gelekt was. Om 17.00 uur zouden accommodaties al moeten sluiten. Maar dit ging pas in op zondag 28 november. 
De maatregelen gelden tot 18 december, waardoor we de komende drie weken geen onderlinge competitie kunnen houden.

EDC Enschede besloot zelf al de knoop door te hakken op vrijdag en verzocht om uitstel van de wedstrijd tegen Huizum-2. Een spelersvrouw was de dag ervoor met corona in het ziekenhuis beland en er waren nog wat spelers met verkoudheidsklachten. Het zekere voor het onzekere.
Zo zat de schrik er bij het ene clubteam meer in dan bij het andere.

De afzegging was een domper voor de fanatieke spelers van Huizum-2, Omdat de wedstrijden in uitwijklocatie Buurtcentrum Rengerspark zouden worden gespeeld en hiervoor alles was voorbereid, kwam het allemaal niet zo goed uit. Gelukkig waren de broodjes nog niet ingekocht door onze gelegenheids barkeeper Gauke D. Nijholt.

De wedstrijd Huizum-1 - Hoogeveen-1 paste mooi in de benedenzaal en kon op tijd beginnen nadat voorzitter Nagel weer een openingswoordje op iedereen los had gelaten.
Klaas Hendirk Leijenaar speelde mee met Hoogeveen. Hij en nog een paar waren aangekomen midden in het Rengerspark, omdat de Tom Tom daarvan het middelpunt aangaf.
Na een telefoontje konden ze naar Buurthuis Rengerspark worden geleid.

Het gekke was trouwens dat Huizum-2 op de bovenafdeling zou spelen, maar dat in één van de twee ruimtes het vol stond met Sinterklaascadeautjes. Misschien moeten we het Sinterklaasjournaal hiervan even op de hoogte brengen, want ik meen dat er sprake was van een lichte paniek onder de pieten, omdat de pakjes er niet waren.

Hoofdklasse A   KNDB  -  ronde 6

 Huizum   -    HDC Hoogeveen

7
-
13
 1 Rein van der Pal (1447) - Natalia Sadowska (1380) 1-15Partij
 2 Anne Piet Kooistra (1250) - Nick Waterink (1305) 1-19Partij
 3 Anton Schotanus (1258) - Zainal Palmans (1389) 0-21Partij
 4 Sietse Nagel (1116) - Martijn Vissers (1356) 0-23Partij  
 5 Jacob de Vries (1190) - Rick Hakvoort (1351) 1-14Partij  
 6 Piet Bouma (1186) - Klaas Hendrik Leijenaar (1336) 1-16Partij
 7  Bart Visser (1136) - Roland Kreeft (1139) 1-17Partij
 8 Tjalling van den Bosch (1182) - Michel Stempher (1369) 0-22Partij
 9 Jan Bosselaar (1058) - Wouter Sosef (1117) 1-18Partij
10 Jan Adema (1248) - Nicole de Vries (1016) 1-110PartijDe overheid had bezoekers bij amateurwedstrijden verboden i.v.m. corona.
Dankzij de grote raampartij kon er toch nog een partij worden gevolgd door Erwin Heslinga. 


De eerste tekenen van een nederlaag werden zichtbaar aan bord 3, waar Anton Schotanus er met gestrekt been inging tegen Zainal Palmans. Waarschijnlijk om zijn tegenspeler vanuit het startblok te verrassen. Al spoedig moest er een afwikkeling worden toegelaten, waarbij beide spelers op dam kwamen, maar de dam van Anton gevangen kon worden.  0-2.

Hierna was Tjalling aan de beurt tegen Michel Stempher. Hij had twee neuslengtes ver gekeken, maar soms moeten dit drie neuslengtes zijn. Het plan was remise te maken, maar het plan klopte niet.  0-4.
Tjalling had overigens een tas uitgevoerd is een beige stof met opdruk, vervaardigd uit een postzak, die ooit eigendom was van PTT Post. Koningin Maxima droeg ooit een jas in eenzelfde uitvoering als Tjalling zijn tas. Het zou kunnen dat Tjalling zijn tas gemaakt is uit Maxima haar jas. De look alike van Grutte Pier liep vroeger ook in jutezakken en droeg daarbij een zwaard van twee meter. Maar we dwalen af.Sietse Nagel was net lekker aan het dammen, toen zijn hele stand ineens aan alle kanten verloren was. Martijn Vissers won. Waarom speelde ik in de partij 5-10. Door deze zet kwam ik min of meer in moeilijkheden. Nou, ik dacht deze zet is nodig, mocht Martijn komen met een 3-om-3-ruil, dan kan ik tegenruilen. Dat kan niet als ik de schijf op 7 speel. Zoiets.  0-6.

Een bordje verder maakten Jacob de Vries en Rick Hakvoort er een prachtige show van.
Na een Kellerachtige opening zette Hakvoort een niet geheel onbekende ruil in.
Er volgde een ware veldslag met wederzijdse doorbraak en dam. In deze slotfase had Jacob volgens Anne Piet op Toernooibase winnend voordeel kunnen behalen door met zijn dam een schijf aan te vallen. De analysgrafiekmaker op Toernooibase was nog aan het werk en kon nog geen beeld tonen, maar we verwachten een piek naar boven. Het eerste punt en een soort kanteling van de wedstrijd.  1-7.

Rein van der Pal trof aan bord 1 Natalie Sadowska. Het was niet helemaal duidelijk waar de partij heenging. Het was denk ik een strijd om niet in het nadeel te raken, wat schijven in of uit het spel te spelen. Op de 39e zet liet Rein een enge 3-om-3-ruil toe en daarna was het voor beide spelers hollen naar de damrij. Het was wel zo dat Natalie eerst een schijfje moest offeren, Rein er toen 4 had en Natalie 3. Maar winst zat er niet in.  2-8.

Na precies 40 zetten kwamen Piet Bouma en Klaas-Hendrik Leijenaar remise overeen.
Ze probeerden in de opening spanning te creëren met een schijf naar de rand. Het leverde uiteindelijk dus niet veel op, behalve remise dan en dat is soms een kunst op zich  3-9

De partij van Bart Visser en Roland Kreeft ontwikkelde zich voor wit in de letterlijke zin tot een wolk van een stand, maar deze ebde richting het einde van de partij geruisloos weg. Van een vloed zou het niet meer komen en in een 4-tegen-4-stand werd remise overeengekomen.
4-10.

Onze invaller was Jan Bosselaar. In zijn tweede invalbeurt  was Wouter Sosef zijn tegenspeler. Wouter eindigde enige tijd geleden verrassend hoog op een toernooi.
En de vraag was dan ook, hoe hoog we hem moesten inschatten. Was hij sterker dan zijn rating of was het een toevalstreffer ?  Jan zat lekker te spelen en bereikte zelfs een stand, waarin hij in een voorbijloop zelfs even het voordeel leek te hebben in het eindspel.
Wouter offerde en was toen ineens de gevaarlijke partij. Zijn dam leek machtig, maar er was voor Jan nog een oliefantenpaadje naar remise.  5-11

Anne Kooistra en Nick Waterink hielden elkaar in een redelijk evenwicht.  6-12.
Jan Adema kreeg taai weerstand van Nicole de Vries. Tegen het einde mocht Nicole een schijf hebben, waardoor ze met 4 stukken het eindspel aanging tegen 3 stukken van Jan. Eerst elk een dam en even later had Nicole een tweede dam. Jan sleepte er remise uit.
Halverwege de partij kwamen zijn vrouw en twee kleinkinderen een paar minuten langs.
Eén van de kleinzoons is ook al aan het dammen, vertelde Jan na afloop. Er s nog hoop.
De eindstand werd hiermee 7-13 en dat is tegen de koploper niet zo'n slecht resultaat.
De enige reden dat Hijken-2 ons is gepasserd, is het feit dat wij wel speelden en zij niet.

Na afloop organiseerden barkeeper Gauke Dirk en buurman Bram een schranspartij door iets te bestellen bij de Chinees voor een zestal natafelaars. En zo werd de dag weer in stijl afgesloten.

Voor dit jaar was dit het. We gaan een lockdown in. Ronde 7 stond en staat gepland op zaterdag 8 januari 2021 uit in Beltrum tegen DIOS Achterhoek.
Huizum-2 mag dan tegen de reserves van DIOS Achterhoek.
De inhaalwedstrijd van Huizum-2 tegen EDC Enschede moet haast wel op zaterdag
29 januari, omdat op 15 januari het Rapidtoernooi van Hans van Dijk is.
Foto's: SAN  (even op klikken)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten