zondag 9 april 2023

Kerst Hoekstra grote winnaar invitatiedamtoernooi in 't Houtsje te Heerenveen


Om 12.00 uur op zaterdag 8 april 2023 ging in schaatscafé 't Houtsje (= houten schaats) in Heerenveen het ongedwongen door Tjalling van den Bosch georganiseerde 'Sneldamtoernooi in 't Houtsje' van start.
Acht spelers bonden niet de schaatsen onder, maar wel de strijd met elkaar aan.
Aize Plantinga zag zijn kans schoon om het terrasdammen in het Friese Haagje te introduceren. Slechts één passant keek hiervan op en maakte een foto. Alle overige passanten deden of het allemaal heel normaal was en sloegen er geen aandacht op.
Behalve barkeepster Marianne en uitbater Tom was er eerst weinig te beleven, maar naarmate de zaterdag vorderde druppelden er steeds meer bezoekers het café binnen.
Ook een groepje voetbalsupporters uit Duitsland, die waarschijnlijk niet voor Heerenveen waren, maar voor Volendam, dat deze dag op bezoek zou komen bij de plaatselijke voetbalclub. De onschuldig uitziende jongens wisten zich plotseling omringd door mannen met oortjes in en twee leden van de Heerenveense politie, die ID-kaarten ging controleren.
De jongens werden verzocht het etablissement te verlaten. Een opmerkelijk intermezzo.
Rein van der Pal kwam ook langs. Dit in tegenstelling tot de winkelmedewerkster, die bij aanvang werd aangekondigd door één van deelnemers.

Om een lang verhaal kort te maken, Kerst Hoekstra had het concept van het toernooi niet helemaal begrepen. Hij won namelijk van al zijn tegenspelers, die daar niet op hadden gerekend. Kerst scoorde 14 punten uit 7 partijen. Een mooie prestatie. Tjipke Smedinga werd 2e met 10 punten en Aize Plantinga 3e met 9 punten.

Organisator Tjalling had voor iedereen een leuke prijs. Voor de één een Salou-magnetisch dambordje, voor de ander een paar Salou-sloffen, een weerstation/klok of een You 're The Boss-iets. Voor de voorzitter van Damclub Huizum was er een elektronische klok.
Een gezellig, bij tijden hilarisch, gemoedelijk damtoernooi. Maar hoe kan dit ook anders met zulke gemoedelijke deelnemers. Na afloop werd er gegeten bij de Chinees om de hoek.

Een klein incident was er wel. Toen iedereen, behalve één, op het punt stond om weg te gaan, miste Jan T. zijn jas, een zwarte. Aize, die al een zwarte jas aan had, zocht met hem mee, maar kon Jan zijn jas ook niet vinden. Wel vond hij zijn eigen zwarte jas, waarna beide heren tot de conclusie kwamen dat de jas die Aize aan had, Jan zijn jas was. Aize, normaal de beste vriend van Jan, kreeg er daarop verbaal flink van langs. De Heerenveense politie was toen al lang vertrokken.  

Op naar de foto's:


Crackstate met linksonder een crack van Huizum, Louis Douma.
In Paul Krüger werd in de jaren 70 veel gespeeld door Damclub Heerenveen
en door jeugd-5-tallen van clubs uit Friesland.


Abe Lenstra (2e van links) was behalve in voetbal in meerdere sporten fanatiek, 
zo ook in de damsport. Op de foto hout hij een houtsje in de handen.
Klaar voor de start.

Uitslagentabel
Geen opmerkingen:

Een reactie posten