dinsdag 19 september 2023

Ledenvergadering Damclub Huizum
op donderdagavond 1 september 2023 in Dorpshuis Ien en Mien te Goutum


Er waren ongeveer 13 leden in totaal, inclusief het gehavende bestuur, van wie penningmeester Meinze Feenstra zich wegens ziekte had afgemeld.

Bij de Opening en mededelingen liet voorzitter Sietse Nagel weten dat per 1 juli drie nieuwe leden zich hebben aangemeld. Thomas Kuipers, Jacob de Vries en Anne Sinnema.
Thomas woont bijna ergens in of in de buurt van Goutum, Jacob is weer terug na een jaar even geen dammen en Anne Sinnema was enkele tientallen jaren geleden voor het laatst lid van Huizum. Hun lidmaatschap is zeer welkom evenals die van de begin september lid geworden Ben Stenekes. (Later in september was er nog een oud-lid ineens actief in de onderlinge competitie: Arnold Glas). Het kan niet op.

Tegenover deze nieuwe leden staan helaas ook enkele opzeggingen en wel van Bart Adema, Piet Leijenaar en Anne Langhout. Ieder om hun eigen redenen. Anne zijn zicht wordt minder en dat is belemmerend tijdens het dammen.

Ook het overlijden van Jan Tjeerd Terpstra op 5 augustus jl. kostte ons een zeer trouw en aanwezig lid. Hij was enorm bekend in de damwereld. De voorzitter vertelde nog eens hoe zich het allemaal voltrok binnen enkele weken tijd. Tot zijn ziek zijn was hij nog steeds actief op toernooien.
Er werd staande 1 minuut stilte gehouden voor deze damliefhebber.

De voorzitter ging verder met het noemen van de prestaties van leden in toernooien sinds de ledenvergadering in de maand mei 2023.
De enige nummer 1 klassering was die van Tjalling van den Bosch, behaald tijdens de damweek in Mildam. Een jaar eerder werd hij ook eerste op dit toernooi.
De 9e plaats in Brunssum mocht er ook wezen.

Ook de ratinglijst werd even onder de loupe genomen. Van onze club is ons erelid Harm Wiersma nog steeds de nummer 1. Rein van der Pal staat 2e en behoort tot de top van Friesland en kan zich ook goed meten met de landelijke top. Hierna komen we bij de nummers 3 tot en met 5 Anne Piet Kooistra, Jan G. Adema en Anton F. Schotanus (80), die alle drie een rating in de 1200 hebben. We missen 1300-spelers.

Bij punt 3 komen de notulen van 11 mei 2023 aan de orde. Wat hierin is afgesproken over de teams zal bij punt 9 weer even op tafel moeten komen.

Secretaris Bram Scholma geeft bij punt 4 Ingekomen en Uitgegane stukken aan dat veel berichten via e-mailkanalen gaan. Verder is er af en toe een brief over een toernooi of iets van de KNDB.

Het jaarverslag van de secretaris is een paar uur voorafgaande aan de vergadering verstuurd.
Henk Veldhorst vindt dat er onvoldoende tijd is geweest om deze te bestuderen.
Hij stelt voor dit op de volgende vergadering (in september 2024) nog even te bespreken.
Formeel heeft hij hier gelijk in. Toch een klein applaus.

Namens penningmeester Meinze Feenstra, die de stukken tijdig wist op te stellen, geeft voorzitter Sietse Nagel uitleg bij het jaarverslag van de penningmeester. Het resultaat is negatief, maar het tekort valt enorm mee.
Dit heeft diverse oorzaken. Er zijn gelukkig leden, die de club iets extra's geven via o.a. donaties. Maar er is ook iets met de verandering van inning van de afdracht aan de bond.
Hierin zit een verschil in periode. De KNDB int de afdracht en stort vervolgens het bedrag, waar de PFDB recht op heeft. Verder zit er wat verschil in de reiskosten.

De kascommissie bestond uit Gauke Dirk Nijholt en Jan Bosselaar. Eerstgenoemde liet weten dat het allemaal prima in orde was en stelt voor om alles goed te keuren. Applaus.
Het was zijn tweede beurt en hij is aftredend. Reservelid Anne Piet Kooistra schuift door in de commissie en als nieuw reservelid meldt zich Henk Veldhorst.

Na een kwartier pauze en een consumptie van de penningmeester werd nog even een blik geworpen op de teamsamenstellingen van de nationale competitie.
Door het overlijden van Jan T. Terpstra en de ziekte van Meinze Feenstra is het nodig dat er twee andere namen als vaste spelers worden doorgegeven aan de KNDB.
De 11e man van Huizum-1, Sietse Nagel, is bereid in Huizum-2 plaats te nemen. Verder zal Fedde van der Laan als vaste speler van Huizum-2 worden opgegeven.
Hiernaast zijn er nog diverse invallers.

Ons erelid Harm Wiersma zal dit seizoen uitkomen voor Damcombinatie Fryslân-1.

Voor het seizoen 2024-2025 staan enkele hervormingen op het programma, wat de nationale competitie betreft. In de hoofdklas zal er gespeeld gaan worden met 8-tallen. De klassen bestaan niet langer uit 12 teams, maar uit 10 teams. Deze maatregelen zijn genomen, omdat diverse clubs moeite hebben om een team compleet te krijgen. Als het dan maar niet zo is dat zaterdag-leden, die geen plaats meer in een clubteam kunnen krijgen, dan weggaan, want dan heb je weer dezelfde problemen.

De provinciale clubcompetitie zal ook een verandering ondergaan. In verband met de afstanden, die club-zestallen moeten afleggen, zijn er twee hoofdklassen en twee 1e klassen gevormd met de bedoeling dat de nummers 1 van elke groep nog een wedstrijd om het kampioenschap zullen spelen. Dit plan wordt nog besproken tijdens de PFDB-vergadering op 20 september a.s. in Mildam.

Huizum-1 zal spelen in de hoofdklas en Huizum-2 in de 1e klas. Zo het er nu uitziet, komt er geen competitie met viertallen.
Zoals het nu staat zal Huizum-1 provinciaal bestaan uit Jan Adema, Anton Schotanus, Anne Piet Kooistra, Waylon Poot, Piet Bouma en Sietse Nagel. Laatstgenoemde mag ook gewisseld worden voor een goede speler.
Huizum-2 provinciaal bestaat uit een paar spelers van het voormalige Huizum-2 (Jan Bosselaar en Thijs Talsma) en een aantal uit het voormalige Huizum-3. Dit moet nog vorm krijgen.

De PFDB-vergadering zal worden bezocht door Sietse Nagel (en Bram Scholma ??).
Het PFDB-bestuur heeft al een tijd geen secretaris meer, waardoor er ook geen officiele verslagen zijn.
De leden vinden dat zich een kandidaat voor het secretariaat moet melden vanuit een hoek van Friesland (PFDB-damprovincie), die nu niet vertegenwoordigd is.

De voorzitter dankt alle aanwezigen voor hun inbreng en wenst iedereen wel thuis.
Een aantal leden zit nog even na in het gezellige grand café van het dorpshuis.

Er zijn geen foto's gemaakt !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten