zondag 31 oktober 2021

Huizum-1 redt het ook niet tegen Het Noorden

- Ronald Koeman ontslagen -


Op zaterdag 30 oktober 2021 speelde het eerste Huizumer tiental in het Jannes van der Wal Denksportcentrum te Groningen tegen het eerste tiental van Damgenootschap Het Noorden.A la The Beatles   (SAN).

Na afloop kon worden vastgesteld dat iedereen goed achter het bord zat. Desondanks werd er verlies geleden.

Dat onze kopman het aan bord 10 moest opnemen tegen Yneke Goerres (Aldeboarn) was niet helemaal volgens verwachting. Maar ze maakten er een mooie partij van, waarin Rein als één van de sterkste spelers van Fryslân uiteraard als sterkste naar voren kwam. Yneke is nog in opbouw, maar met het spelen van dit soort wedstrijden en tegen dit soort tegenstanders doet ze een enorme ervaring op. Ze waren pas als 6e partij klaar.

Eerst verscheen Anton Schotanus in het blauw. Hij speelde een goede remise tegen 1400 nog wat speler Michiel Kroesbergen. Wat kon er nog mis gaan in de wedstrijd. 1-1.
Tjalling van den Bosch kon ergens in het middenspel een combintatie nemen, gaf zijn tegenspeler Jacob Pronk aan bij de partij op Toernooibase. Waarschijnlijk een winnende ! Het werd remise.  2-2.


Jacob Pronk - Tjalling van den Bosch
Combinatie naar veld 40 voor zwart.


Anne Kooistra speelde een regelmatige remise tegen Floris Tol. 3-3.

En ineens was er verlies voor Jacob de Vries, die tegen de ervaren Jan van Meggelen speelde. Na de opening stonden er veel witte schijven op links in een opsluiting, maar Jacob kon het losruilen. Dit leverde schijnbaar nieuwe problemen op. Er stond nu een aantal witte schijven bij elkaar op rechts. Er werd geofferd. De vraag is of dit noodzakelijk was of dat het een gambiet was om de zwartspeler te verwarren.  3-5.

Het werd 4-6 door  remise van invaller Kerst Hoekstra tegen René Wijpkema. Een hele goede partij ! Er was nog van alles mogelijk.
Rein van der Pal won van Yneke Goerres (15). Yneke nam een voorpost in, kwam even een schijf achter, maar die pakte ze een paar zetten later gewoon terug. Op eind had Rein het dan toch weer voor elkaar met een hoge hekstelling ter rechter zijde, waarmee hij hoe dan ook zou doorbreken. En dit gebeurde ook.  De gelijkmaker 6-6.

Bart Visser begon de dag wat stijfjes, maar na een voettochtje vanaf de Praxis naar het denksportcentrum aan de Oliemuldersweg en een paar trappen in het oude schoolgebouw kwam hij los. Als voorbereiding op de wedstrijd had hij het boek 'IJsbrood' gelezen van de schrijver/dammer Owen Donkers en dat was toevallig zijn tegenspeler. De partij bleef in evenwicht. 7-7.

Nog drie partijen te gaan. Onze andere invaller, Marcel de Vries, trof het niet aan bord 8 met Martijn de Jong. Hoewel er dan wel iets spannends op het bord kan komen.
Ook Marcel bediende zich van een gambiet. Gambieten schijnen meer voor te komen in het Fries Spel of in het schaken. Dit zal wel een reden hebben. Maar of dit gambiet nou nodig was of niet, het is de moeite waard om te onderzoeken of de schijf teruggewonnen kan worden met 3-9 of dat wit de schijf kan verdedigen. In de praktijk bleek van niet. Martijn geeft op Toernooibase een afwikkeling aan voor wit, die uitmondt in een 7-tegen-7 eindspel.
Het leek nog goed te gaan met een opsluiting op de ene vleugel en een naderende hekstelling op de andere, maar het was het net niet. Wel een interessante partij.  7-9.

Het moest nu komen van de generatiegenoten Piet Bouma en Sietse Nagel.
Laatstgenoemde speelde tegen Bert de Jong, qua rating een speler, die in de buurt staat.
Het werd remise. Nadat het in het begin wat aftasten was, kwam er in het middelspel een stand op het bord met wat meer mogelijkheden. Althans zo leek het. Het kwam erop neer dat De Jong beter het eindspel in ging met zwart en dat wit nog even goed moest uitkijken om net als De Jong een punt binnen te halen.  8-10.

In een gesprek met Piet Bouma hadden we het nog even over de ratings. Op de één of op de andere manier zit er daling in. Ook met Anton Schotanus in de auto het hierover gehad. Ik vergeleek het met een uitdijend heelal, waarbij het middengebied twee kanten uitgetrokken wordt. Een soort tweedeling. Dit zou moeten verklaren, waarom mijn eigen rating in de dalende lijn zit en die van topspelers ongeveer op hetzelfde niveau blijft.
Anton wist mij te overtuigen dat je gewoon regelmatig moet scoren om het getal overeind te houden.
Piet zat als laatste tegenover Danny Staal, die toch 167 ratingpunten meer heeft.
Piet hield goed stand, koos voor een aanval over de flank en ging met een schijf meer het eindspel in, stond zelfs twee schijven voor, maar toen had Danny al twee dammen en was de remise snel getekend.  9-11.  Het Noorden blijft met deze overwinning medekoploper.

In ronde 5 op 13 november a.s. speelt Huizum-1 uit in en tegen Nijverdal.

Huizum-2 speelt dan tegen de Bornse Damvereniging.
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten