zondag 17 oktober 2021

Tijd voor de noodklok ?


Huizum wordt geplaagd door uitval. Ongelukjes, ziekteverschijnselen, geplande vakanties, reünies, werk en andere particuliere zaken. Misschien heeft het te maken met het hoger worden van de gemiddelde leeftijd. Maar misschien is het gewoon toeval.
We kunnen het opvangen en het is gelukt in de afgelopen drie ronden om compleet achter het bord te verschijnen. Hulde hiervoor.

Een beetje zorgen moeten we ons inmiddels wel gaan maken. De hoofdmacht, ons vlaggenschip, ons visitekaartje ... inderdaad Huizum-1 ... heeft al drie keer op rij verloren.
De luxe om de trainer te ontslaan is er niet. Ook ztiten we niet al te ruim in de 'goaltjesdieven'.
We hebben af en toe afmakers, maar daar zit geen plan achter. Rein van der Pal komt nog het dichtst bij het woord 'zekerheid'. Rein verliest nauwelijks. Hij staat in de plus.
We hebben meer Reinen nodig. Iedereen droomt ervan om die zekere factor te zijn, maar velen is het op dit moment niet gegeven. Soms is de tegenstander ook niet geschikt om het te zijn.
In de hoofdklasse kun je iedereen treffen. Spelers van allerlei statuur. Zo ook in de wedstrijd van afgelopen zaterdag.

Voorafgaande moest er eerst een noodklok uit de kast worden gehaald.
Eén van de klokken bleek het niet meer te doen. Batterijdood. 

Lent is niet het sterkste team in de hoofdklasse A, als je afgaat op ratingen. Steven Wijker loopt er uit met 1419. Wij misten Jacob de Vries en nog steeds Waylon Poot.

Jan Adema was als eerste klaar tegen Maarten Nas. Een vlotte remise.  1-1.
Invaller Marcel de Vries volgde dit voorbeeld tegen Wim van den Berg  2-2.
Hierna verzag Anton Schotanus zich in de mogelijkheden van zijn stand en greep Marco van Bronswijk de winst.  2-4.

Bart Visser probeerde spel te krijgen met een voorpost op veld 23. Dit leek in eerste instantie goed te gaan, maar Sammy Amusah ging de stand omsingelen en blies deze met een dreiging op. Dit laatste had niet gehoeven, vond Wim van den Berg uit op Toernooibase. Bart had op zet 41 gewoon kunnen achterlopen. 2-6.
Sommige spelers hadden elkaar al eens eerder getroffen, maar onze andere invaller Kerst Hoekstra speelde voor het eerst tegen Eep van Manen. Van Manen gooide het over de linker boeg en Kerst hield het centrum hoog. Af en toe werd er een brokje van het centrum afgeknabbeld. Meer dan remise zou het allemaal niet opleveren.  3-7.

Anne Kooistra kreeg te maken met een creatieve Joppe Lemmen. Lemmen had een soort van naamloos skelet op het bord, dat uiteindelijk niet leidde naar enig resultaat. Wel voor Anne.
5-7. De partij tussen Rein van der Pal en Gert van Willigen kwam niet tot een beslissing. 6-8.

Piet Bouma scoorde hierna de gelijkmaker. Het was een aparte overwinning tegen Gerold Kosman. Kosman was het eerste op dam en Piet kon nog geen dam maken, maar moest eerst offeren. Toen Kosman ook begon te offeren en Piet hier nog eens overheen ging met een tegenoffer, was het vangplan van Kosman aan puin en wist Piet de overhand te krijgen.
8-8. Tjalling van den Bosch won net niet van Rob Everts. Het pad naar remise was net iets te breed. 9-9.
In de laatste partij hield Sietse Nagel het lang vol tegen Steven Wijker. Even leek er wel wat mogelijk, maar achteraf bleken alle varianten min of meer kansloos. Toeschouwer Foeke Tiemensma riep nog 'Nou moet je winnen Sietse', maar daar zag Jan en alleman de humor wel van in. Wijker won.  9-11 voor Lent.

Na een nazit ging een kleine afvaardiging in plaats van naar de chinees naar Van der Valk, waar het vechten was om een tafeltje. Dit lukte met Tjalling erbij. 

Op 30 oktober is ronde 4 en dan speelt Huizum-1 in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen tegen Het Noorden-1.
Heerenveen-1 speelt op zaterdag 23 oktober vooruit tegen Witte van Moort-2.


Hoofdklasse A  KNDB - ronde 3 - zaterdag 16 oktober 2021

  Huizum -  Lent
9
-
11
 1 Rein van der Pal (1447) - Gert van Willigen (1247) 1-17Partij
 2 Anne Piet Kooistra (1250) - Joppe Lemmen (1136) 2-06Partij
 3 Anton Schotanus (1258) - Marco van Bronswijk (1210) 0-23Partij
 4 Jan Adema (1248) - Maarten Nas (1297) 1-11Partij
 5 Sietse Nagel (1116) - Steven Wijker (1419) 0-210Partij  
 6 Kerst Hoekstra (1078) - Eep van Manen (1141) 1-15Partij
 7 Marcel de Vries (1127) - Willem van den Berg (1124) 1-12Partij
 8 Piet Bouma (1186) - Gerold Kosman (1152) 2-08Partij
 9 Bart Visser (1136) - Sammy Amusah (1038) 0-24Partij  
10 Tjalling van den Bosch (1182) - Rob Everts (1004) 1-19Partij


Doordat Huizum-1 invallers nodig had, moest Huizum-2 enkele aanpassingen doen.
Jan Bosselaar zou vrij staan, maar ineens zat hij toch weer in het team.
Meinze Feenstra zit nog in de ziekenboeg na een fietsakkefietje en Hans van Dijk moest zich vooraf afmelden met griepverschijnselen.
Op het programma stond Oerterp/Drachten. Een team vol behoorlijk goede dammers, van wie ons oud-lid Gabriël Heerema er nog eens bovenuit steekt. Maar ook Anne Veenstra stond op de lijst van spelers. Anne daarentegen is een ervaren liefhebber.

Fedde van der Laan heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als 'bijna-winnaar' tegen Maarten Wichgers en als 'remise-afwijzer' tegen dezelfde speler. Iskander Al Sarayfi zal hier ook door beïnvloed zijn geweest. Het spel ontwikkelde zich wel in het voordeel van Sarayfi, ondanks de soms mooi verzonnen noodoplossingen van Fedde.  0-2.

Het krachtsverschil in de partij tussen Bram Scholma en Hendrik Veenstra was iets te groot.
Dit uitte zich in een schijfwinnende Coup de Ricochet (Kaatsingszet) vlak na de opening.
Later ging eer nog een schijf verloren. 0-4. Maar hier gaat het nu niet om. Hendrik Veenstra laat in de analyseruimte van Toernooibase een mooi miniatuurtje zien, dat mogelijk zou zijn als Bram ergens was achtergelopen. Jan Pieter Drost vond uit dat hetzelfde idee al eens is gepubliceerd in het boek '500 lokzetten' van Harry de Waard.


Stel dat Bram hier met zwart achter zou lopen met 20-25. Dan kan mooi de zet 27-21.
Meerslag gaat voor, dus 25x32. Wit is aan de beurt en kan mooi 22-17 spelen. Zwart moet slaan met 16-27. Wit slaat vervolgens 17x37.
De schijven op 35 en 47 hadden in dit geval wel van het bord kunnen worden gehaald, want ze doen niet mee.

De wedstrijd leek weer een wedstrijd te worden toen Gerrit Reitsma Anne Veenstra vloerde.
Dit ging niet zomaar. Op het einde stonden op de linker helft van het bord, vanuit Veenstra gezien, twee schijven tegenover elkaar en op de andere vleugel vloog Veenstra met 5 schijven af op een vijftal verdedigers van Reitsma om vervolgens te hoop te lopen.
Offeren leidde tot verlies. 2-4.
Bart Adema had deze dag de niet gemakkelijke opgave om het op te nemen tegen Gabriël Heerema. Al spoedig kwam Bart met wit uit het evenwicht te staan. Er ontstond een hangconstructie met lekkage. Er ging een schijf verloren. De grootste grootmeester zou het hierna niet meer redden en ook Bart niet. Gabriël grapte nog door dam te halen op veld 48. Hij had al berekend dat na damafname de stand alsnog gewonnen zou zijn.  2-6.

De vraag is of het verlies van Thijs Talsma wel of niet terecht is. Henk Jonker is een speler met een hang naar ingewikkelde standen. Op een bepaald moment had Thijs kans op een afwikkeling, die volgens ondergetekende winstkansen biedt. Hoe dan ook: 2-8.
Jan Bosselaar speelde knap naar remise tegen 1200-speler Jan G. Hoogterp. 3-9.

Gauke Dirk Nijholt had naar eigen zeggen op zet 49 nog remise kunnen maken. Dit liet Kingsrow, een analyseprogramma, hem weten. Maar het blijft mensenwerk en daarom won Gerben de Wit en was het 3-11.
Tot slot de partij tussen Jan Terpstra en camperaar Richard Koot. Deze eindigde in remise.
Op Toernooibase geeft Hendrik Veenstra aan hoe het ook had kunnen gaan met winst voor Koot.  4-12.

De komende ronde op 30 oktober a.s. is Huizum-2 vrij en heeft Huizum-1 dus keuze uit diverse reservespelers.


1e klasse A  KNDB - ronde 3 - zaterdag 16 oktober 2021

  Huizum 2   -    Oerterp - Drachten

4
-
12
 Bart Adema (762) - Gabriël Heerema (1407) 0-24Partij  
 Bram Scholma (929) - Hendrik Veenstra (1190) 0-22Partij  
 Jan T. Terpstra (975) - Richard Koot (1142) 1-18Partij  
 Thijs Talsma (986) - Henk Jonker (1096) 0-25Partij
 Fedde van der Laan (748) - Iskander Al Sarayfi (1112) 0-21Partij
 Gauke Dirk Nijholt (862) - Gerben de Wit (1242) 0-27Partij
 Jan Bosselaar (1058) - Jan Hoogterp (1200) 1-16Partij
 Gerrit Reitsma (997) - Anne Veenstra (798) 2-03Partij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten