zondag 20 februari 2022

Huizum-1 wint van Heerenveen-1

Huizum-2 wint net niet van Roden/Leek-1



Na een stormachtige aanloop, ook wat het weer betreft, zaten er dan toch nog twee complete teams in dorpshuis Ien en Mien te Goutum op zaterdag 19 februari 2022.
Sommigen waren weer opgestaan van bed of uit isolatie (i.v.m. corona), anderen zaten er nog middenin, Anne ging het weer proberen, Piet schakelde zichzelf uit de donderdag ervoor, Jan B had een uitvaart en Henk verhuisdrukte.
Huizum-1 had invallers nodig uit Huizum-2 en dat gaat natuurlijk altijd ten koste van de speelkracht van dit team. De invallers deden het in Huizum-2 echter bijzonder goed.
De invallers in Huizum-1 overigens ook.

Bijna was er voor een team uitstel aangevraagd, maar we hielden het vertrouwen dat we 18 spelers op de been konden brengen.



Tjalling van den Bosch  -  Ulbe Koopman.


De wedstrijd van Huizum-1 tegen Heerenveen-1 liep zoals die nog nooit had gelopen.
Al vrij vroeg zette Tjalling van den  Bosch de eerste overwinning op het ontbrekende scorebord. Door een foute slagmanoeuvre van Koopman verkreeg onze man schijfwinst. 2-0.
Van bord 10 schieten we naar bord 1 alwaar Jan Adema Wim van der Molen verraste met een achterloopje met plotselinge destrateuse afloop.  4-0.

Hierna was het de beurt aan Jacob de Vries. Hij trakteerde Peter Achterstraat op een mooie zesklapper.  6-0.
Jelle Jongsma hield alle dakpannen op dak, hoewel storm Meinze over het bord woei.
De wind ging liggen op het moment dat deze zich kon ontwikkelen tot een ware orkaan.
Meinze Feenstra haalde dam, maar kon zoals Johan Teake Dekker op Toernooibase aangeeft eerst wat schijven geven en Jongsma op slag zetten en daarna dam maken. Bijna alle schijven zouden er dan af vliegen.  Maar een punt was ook goed voor het team.  7-1.

Waylon Poot verraste vriend en vijand met zijn eerste speelbeurt dit seizoen.
Tegen Martie Boersbroek speelde hij de sterren van de hemel, kwam een schijf voor, maar moest toch een puntje laten aan Boersbroek. Het eindspel leek veelbelovend, maar het stond net niet ideaal.  8-2.
 
Sietse Nagel mocht tegen de sterkste speler aan Heerenveen-kant. Deze was niet topfit.
De partij verliep boven verwachting voor de Huizumer teamleider.  Dekker kon niet alles met zijn stand, maar wat hij kon, deed hij. Er kwamen een paar leuke mogelijkheden in de stand voor zwart, die wit probeerde te omzeilen. De grafiek op Toernooibase vindt dat het gedurende de partij nooit echt uit de hand is gelopen. Het werd remise.  9-3.

Anne Kooistra speelde dus mee. Dit hing lang aan een zijden draadje. Op een bepaald moment ging hij in de partij tegen Tjipke Smedinga aan de leiding. Maarrrrrr..... één van de zetten was niet de beste, waardoor de partij kandelde in de richting van Smedinga.
Met enige creativiteit wist Anne de remiselijn weer de bereiken en scoorde het 10e punt. 10-4.
Rein van der Pal kwam tegenover ons oud-lid Sipke Doller te zitten. Ooit kreeg hij de nickname 'De Bunker' opgespeld, vanwege zijn degelijke ondoordringbare speelstijl.
Positioneel kwam Rein iets beter uit de strijd. Dit leverde richting het eindspel een schijf winst op en daarmee al snel partijwinst.  12-4.

We zijn aangekomen bij het slotstuk. In het 50- en 65-plus-kampioenschap van Friesland was Aize Plantinga afgelopen week net een keer door Anton Schotanus afgedroogd. Maar nu was er een nieuwe partij met nieuwe kansen. En die kansen greep Plantinga. Terwijl Anton doorbrak over rechts, werkte Plantinga door aan zijn wig dwars door het centrum. Beide spelers kwamen op dam en hierna werd tot remise besloten.  13-5.
Marcel de Vries kwam tegen Oscar Veltman niet tot gewenst spel. Veltman stond op het laatst in het centrum en Marcel kon het redden door er in een cirkel omheen te gaan staan.
Remise.  Eindstand 14-6.  Een mooie opsteker voor Huizum-1.

Ronde 11 is op zaterdag 5 maart. Dan speelt Huizum-1 uit tegen Harderwijk.

 Hoofdklasse A   KNDB     (ga naar Toernooibase om de partijen aan te klikken)
     Huizum-1  Heerenveen-1 

14
-
6
1 Jan Adema (1248) - Wim van der Molen (1060) 2-02Partij  
2 Anton Schotanus (1258) - Aize Plantinga (1080) 1-19Partij  
3 Sietse Nagel (1116) - Johan Teake Dekker (1341) 1-16Partij  
4 Rein van der Pal (1447) - Sipke Doller (1175) 2-08Partij  
5 Anne Piet Kooistra (1250) - Tjipke Smedinga (1216) 1-17Partij
6 Marcel de Vries (1127) - Oscar Veltman (1157) 1-110Partij
7 Jacob de Vries (1190) - Peter Achterstraat (1105) 2-03Partij  
8 Meinze Feenstra (984) - Jelle Jongsma (932) 1-14Partij  
9 Waylon Poot (1232) - Martin Boersbroek (990) 1-15Partij
10 Tjalling van den Bosch (1182) - Ulbe Koopman (977) 2-01Partij 


We gaan naar de 1e klasse A   KNDB, naar de wedstrijd van Huizum-2 tegen Roden/Leek.


Jouke de Haan  -  Bram Scholma.


Het geteisterde Huizum-2 moest improviseren nadat achtereenvolgens Jan Bosselaar, Henk Veldhorst, Meinze Feenstra, Marcel de Vries en Hans van Dijk om uiteenlopende redenen wegvielen. Toch zag het er gedurende de wedstrijd florisant uit, omdat de invallers goed stand hielden. Het begon allemaal goed. Bart Adema won aan bord 1 van Fokke Smid. Smid vergiste zich, waardoor Bart een schijf voor kwam.  2-0.
Gauke Dirk Nijholt hield Jaap Huizinga op remise. Op zich ook knap.  3-1.
Jan T. Terpstra was even vergeten dat Bert Begeman gebruik kon maken van zijn randschijf als combinatieschijf.  3-3.

Kerst Hoekstra begreep niet hoe hij zijn partij tegen Evert Faber toch nog had gewonnen.
Maar doordat er een overmachtseindspel overbleef was dit verklaarbaar.  5-3.
Een belangrijk moment in de wedstrijd.
Huizum-2 had hierna de definitieve stoot moeten uitdelen. Bram Scholma had een groot zwart kruis op het bord staan. Meestal is dit een dodelijk wapen. Op Toernooibase laat Bram zien hoe hij hiermee om had moeten gaan met een perfecte ruil, die zeker tot winst zou hebben geleid. In de ware werkelijkheid maakte Jouke de Haan optimaal gebruik van de omstandigheden. Met damgeven en een plakker slalomde hij door de zwarte stelling naar dam en maakte het keurig af.  5-5.
Fedde van der Laan deed mee als oproepkracht en hij zat er. Tegen de sterke Roel de Vries, die ook ooit bij Dokkum speelde. En toen de voorzitter halverwege even kwam kijken en de schijven telde, bleek dat alles nog in evenwicht was. Tegen het einde waren er nog steeds remisekansen. Fedde liet dit niet meer lopen en sleepte een punt binnen.  6-6.

De volgorde stond niet vermeld bij de uitslagen en dus nemen we even aan dat de wedstrijd zo is verlopen en dat Gerrit Reitsma als 7e over de finishlijn kwam. Met lege handen helaas.
De grafiek geeft aan dat pas na de 50e zet tegenspelerJan Harm Alkema, niet de minste, voordeel kreeg.  Op de 52e zet had 33-29 gemoeten blijkbaar. En dan zien door te breken en met een dam schijven terugpakken. Tja, dit zijn lastige eindspelen of -spellen. 6-8.
Invaller Jilles van Kesteren kwam een schijf voor tegen Han Braakhuis, maar blijkbaar was dit niet voldoende. Er verscheen 1-1 op het scorebord. De partij op Toernooibase is na de 47e zet van wit afgelopen, de toeschouwer in het ongewisse achterlatend.  7-9.

Net niet dus.  In ronde 11, op 5 maart a.s., speelt Huizum-2 uit in Rinsumageest tegen Dokkum/Rinsumageest. Normaal zou ronde 11 alweer de laatste zijn, maar ronde 7 en 8 moeten nog worden ingehaald in maart en april.

 

  1e klasse A   KNDB    (ga naar Toernooibase om de partijen aan te klikken)
   Huizum-2   -  Roden/Leek-1

7
-
9
1 Bart Adema (762) - Fokke Smid (934) 2-01Partij
2 Fedde van der Laan (748) - Roel de Vries (1140) 1-16Partij
3 Gerrit Reitsma (997) - Jan Harm Alkema (1184) 0-27Partij
4 Bram Scholma (929) - Jouke de Haan (1056) 0-25Partij  
5 Jan T. Terpstra (975) - Bert Begeman (1110) 0-23Partij
6 Gauke Dirk Nijholt (862) - Jaap Huizinga (1049) 1-12Partij
7 Kerst Hoekstra (1078) - Evert Faber (1001) 2-04Partij
8 Jilles van Kesteren (907) - Han Braakhuis (962) 1-18Partij



We zien Ulbe Koopman, Martie Boersbroek, Peter Achterstraat, Johan Teake Dekker,
Wim van der Molen en Waylon Poot. Op de achtergrond nog meer gezelligheid in het grandcafé van dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum.

Foto's: S.A.N.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten