zondag 13 november 2022

Alleen Tjalling won voor Huizum-1 in ronde 5


-  Huizum-2 blij met twee overwinningen


Tjal Ling Won. Het lijkt wel Chinees, maar daar belanden we doorgaans ook na een wedstrijd.

Huizum had een algehele off-day. Het scorend vermogen was ver te zoeken.
Hijken DTC-2 bleek te sterk voor Huizum-1 terwijl Huizum-2 te kort kwam tegen Oerterp / Drachten. Laten we de wedstrijden maar snel vergeten en onthouden dat de ontmoetingen wel leuk waren.


Iedereen was op tijd binnen, ook Anne Kooistra, dankzij de vertraagde toespraak van de voorzitter, die hij overigens wel net miste.
De wedstrijd begon goed met de overwinning van Tjalling Won ..eh.. van den Bosch, wiens tegenspeler snel in een moeilijke stand terecht kwam. Na de 27e zet maakte Tjalling er zonder mededogen een einde aan.   2-0.
Anton Schotanus kwam hierna met 1 punt over de streep. Hij werd na de 40e zet door Jaap Knipper in een dwangstand gedreven. Er kwamen ineens doorbraakzetjes in de stand.
Dus was het tijd om het beste ervan te maken. Remise.  3-1.

Kerst Hoekstra had een degelijke compacte stand in het middenspel tegen Rob Knevel en besloot tot een ruil in het centrum. Knevel beschouwde dit waarschijnlijk als een onverwachte maar welkome verandering, want hij kon met zijn magere stand een leuke remise gevende afwikkeling nemen, die hij ook nam.  4-2.
Sietse Nagel en Siep Buurke waren aan het Kelleren. Buurke koos voor een ouderwetse variant en daarin was Sietse niet helemaal thuis in. Buurke overige ook niet, maar hij kwam er wel beter uit. Op de 38e zet stond Sietse voor de keuze. Of naar rechts of naar links met 38-32, waarna er ook een afruil zou komen met een onzeker vervolg. Uiteraard koos wit voor de minst beste zet.  4-4.

Alex Boxum verruilde Damkring Emmeloord met Hijken DCT-2, omdat zoon Matheo bij de Drentse club op een hoger niveau is gaan spelen bij Hijken. Zoon Daniël was meegereisd naar Goutum, maar moest zelf een paar kilometer verderop zijn om met Emmeloord tegen DCF-2 te spelen.
De partij tegen Piet Bouma leek een normaal spelverloop te hebben, maar op de één of andere manier rammelde de stand van Piet aan verschillende kanten. Er kwamen dreigingen in van de kant van Boxum. Dit kostte onze man een schijf en later de partij.  4-6.

Waylon Poot kreeg te maken met een taaie Ben Dekens en kreeg geen been aan de grond of van de grond. Dekens gaf geen krimp. Remise was derhalve wel terecht.  5-7.
Rein van der Pal kreeg het niet cadeau van Rik Smit. De grafiek slaat aanvankelijk lichtjes uit naar zwart, maar op het eind is de lijn niet meer van de X-as te krijgen. Smit laat wel een schijf sneuvelen om te voorkomen dat Rein zou doorbreken. Ondanks een schijf minder kreeg hij zo ook zelf kans om door te breken en de remise af te dwingen.  6-8.


Rik Smit - Rein van der Pal    (foto: SAN)


Piet Leijenaar trof in Kor de Groot een leuke tegenstander, iemand die met zijn sport bezig is, gezien de spelmomenten op Toernooibase. De partij ging redelijk gelijk op. Wellicht ruilde Piet een keer naar achteren, waar hij beter naar voren had kunnen slaan, maar op het eind was de stand volstrekt gelijkwaardig. 
7-9.

Marcel de Vries kreeg het net niet voor elkaar, nadat hij een schijf had gekregen. De grafiek slaat flink uit naar wit. Aeilkema wist op ervaring een punt binnen te slepen.  8-10.

Anne Piet Kooistra kwam niet helemaal lekker uit de eerste helft en dit vertaalde zich in de tweede helft in een nadelige positie, waarin Harry de Groot ging doorbreken. Anne Piet deed dit ook wel, maar ten koste van schijven. Op de 48e zet had 44-40 gemoeten met gelijke kansen, volgens de grafiek. In het eindspel had De Groot het voor elkaar.  8-12.

Gek genoeg is Huizum-1 niet echt gezakt na deze nederlaag, maar staat het team samen met SNA en Witte van Moort-2 op de 7e plek !

Op zaterdag 26 november a.s. speelt Huizum-1 in ronde 6 uit in Westerhaar tegen Witte van Moort-2.

Hoofdklasse A   KNDB  -  ronde 5  -  12 november 2022

    Huizum -    Hijken DTC 2

8
-
12
 Sietse Nagel (1119) - Siep Buurke (1224) 0-24Partij
 Rein van der Pal (1443) - Rik Smit (1173) 1-17Partij
 Anne Piet Kooistra (1247) - Harry de Groot (1163) 0-210Partij  
 Piet Bouma (1195) - Alex Boxum (1179) 0-25Partij
 Waylon Poot (1224) - Ben Dekens (1042) 1-16Partij
 Kerst Hoekstra (1083) - Rob Knevel (1064) 1-13Partij
 Piet Leijenaar (1093) - Kor de Groot (1129) 1-18Partij  
 Anton Schotanus (1264) - Jaap Knipper (1075) 1-12Partij
 Marcel de Vries (1112) - Jan Aeilkema (964) 1-19Partij
 Tjalling van den Bosch (1162) - Jacco Keizer (954) 2-01Partij


Huizum-2 mocht het proberen tegen het niet volledige, maar toch sterke Oerterp/Drachten.
Oerterp/Drachten staat 2e en Huizum-2 laatste in het klassement.
Maar de eerste slag was voor Huizum-2 door de overwinning van Fedde van der Laan op Jorn Kruit. Kruit dacht achter te kunnen lopen en hield geen rekening met de plakker, die Fedde in de stand kon doen. Kruit kwam een schijf achter. Kingsrow vond na zwart zijn 47e zet nog wel een remisecombinatie voor Kruit, maar door de dampen van de strijd zag Kruit deze mogelijkheid niet.  2-0.
Meinze Feenstra kwam met een al te drieste voorpost in de problemen. Maar Peter Boonstra speelde het spel ook niet helemaal zuiver, waardoor er remisekansen kwamen. Meinze onderkende deze niet. Ook niet in de slotstand (zoals Boonstra op Toernooibase laat zien).
2-2.

De val van Joeri Beke tegen Fokke Heidsma begon met een ruil naar de rand. Dit is meestal niet aan te bevelen. Daarna nam Heidsma een kettingstelling in. Zo'n wurgende klem is lastig. Er volgde een Coup de Ricochet (Kaatsingszet), die uiteindelijk Heidsma twee schijven opleverde.  2-4.
Thijs Talsma had aan Hendrik Veenstra een hele kluif. De stand ontwikkelde zich ook al niet lekker. Veenstra kreeg het centrum en Thijs moest een schijf geven.  2-6.Fedde van der Laan - Jorn Kruit
Thijs Talsma - Hendrik Veenstra

Foto: SAN

Bram Scholma verloor van Henk Jonker. Niet meer en niet minder. Jonker ruilde en liep achter en daarna kon Bram niet meer achterlopen om het evenwicht te herstellen, want dan zou er een 1-om-2 volgen.  2-8.
Lang na Fedde van der Laan bracht Jan Bosselaar twee punten binnen. Ultsje Hosper miste op een bepaald moment de onderlinge verbondenheid in zijn stand. In het midden gaapte een te groot gat, waar een zwarte schijf de damrij aan de horizon zag gloren.  4-8.

Gerrit Reitsma trof één van de sterkste dammers van Friesland, Gabriël Heerema, ooit speler in de hoofdmacht van Huizum. Uiteraard waren de kansen om te winnen voor Heerema het grootst. Maar, zoals Heerema op Toernooibase zelf aangeeft, was de stand bij opgave van Gerrit gewoon remise. Nooit te snel opgeven dus. Altijd nog even kijken.  4-10.Gerrit Reitsma - Gabriël Heerema.     Foto: SAN.


Jan T. Terpstra en Jan G. Hoogterp speelden een partij met inhoud. Het werd onze Jan op een bepaald moment iets te ingewikkeld. Hoogterp verkreeg voordeel en maakte het mooi af.
4-12 voor Oerterp / Drachten.

In ronde 6 op zaterdag 26 november a.s. speelt Huizum-2 uit tegen Roden / Leek-1.


1e klasse A   KNDB  -  ronde 5   -  12 november 2022

    Huizum 2    Oerterp - Drachten  
4
-
12
 Meinze Feenstra (987) - Peter Boonstra (1206) 0-22Partij  
 Jan T. Terpstra (981) - Jan Hoogterp (1205) 0-28Partij
 Gerrit Reitsma (996) - Gabriël Heerema (1412) 0-27Partij  
 Bram Scholma (941) - Henk Jonker (1142) 0-25Partij
 Thijs Talsma (969) - Hendrik Veenstra (1188) 0-24Partij
 Fedde van der Laan (761) - Jorn Kruit (945) 2-01Partij  
 Joeri Beke (771) - Fokke Heidsma (896) 0-23Partij
 Jan Bosselaar (1036) - Ultsje Hosper (851) 2-06Partij


Geen opmerkingen:

Een reactie posten