zondag 30 oktober 2022

Gemankeerd Huizum-1 laat tanden zien tegen Enschede   

- Huizum-2 ('Dad's army') onderuit in Lelystad -


De individualisering van de maatschappij, ziekte (waaronder corona), werk, en allerhande andere zaken noopten Huizum om diep in het ledenbestand te graven en ieder lid dat mogelijk kon spelen te mobiliseren voor de teams, die op 29 oktober moesten aantreden in de nationale competitie tegen EDC Enschede en tegen Lelystad.
Wat en wie we ook probeerden, de teams kregen we niet compleet. Mooi dat Fedde en Dirk (85) bereid waren, ondanks kwaaltjes en mindere mobiliteit, mee te spelen.

De voorzitter hakte de knoop door. Er zou gespeeld worden met in elk team 1 speler minder.
Huizum-1 ging op pad met twee invallers en zonder kopman Rein, die wegens ziekte niet kon spelen.

EDC Enschede (opericht in 1933) stond na 3 ronden onderaan in de hoofdklasse A, maar begon de wedstrijd met een 2-0 voorsprong. De twee punten waren aan bord 3 voor Luit Haan.Het werd 4-0 toen onze invaller Meinze na een aanvallende partij-opzet een niet zo'n goede zet deed, waarna Gino Schirinzi naar dam kon combineren. Onze man moest hierna even zijn ongenoegen uit het lichaam lopen. Het was gelukkig prachtig herfstweer, bijna zomers met 20 graden. Het was wel oppassen voor vallende eikels, want in die tijd leven we.
Meinze was hierna weer helemaal zen.

Sietse Nagel nam plaats achter bord 1 en zat ineens oog in oog met een enorme Leeuwenkop. Een teken. We moesten onze tanden laten zien. Achter hem klonk een brul van Anne Piet, zoiets als 'zet um op', wetende dat de sterke Igor Tchartoriiski zou gaan aanzitten rechts naast de leeuwenkop.
Igor stichtte over links onrust op de rechter vleugel van zwart. Dankzij een onzorgvuldige 33e zet was het zwart, die een 3-om-3-doorbraak kon uithalen. Na nog 11 zetten gaf Igor zich met tegenzin over.  4-2.
Invaller Gerrit Reitsma, die mooi met Tjalling kon meerijden, had een leuke tegenstander aan bord 10, Jan Hoven. In de opening gaf Gerrit wat ruilmogelijkheden en bleef het spel open.
Net als bij judo krijg je dan weinig hou(t)vast. Beide spelers maakten geen fouten, ook niet volgens de analysegrafiek op Toernooibase. Remise.  5-3.

Kerst Hoekstra zat weer degelijk te spelen, nu tegen oud NK-finalist en bijna burgemeester van Smallingerland Jeroen Goudt (voorheen Twente's Eerste). Volgens Toernooibase is na de 40e zet door beide spelers tot remise besloten. Hiermee was de tweede leeuw van EDC getemd, maar we bleven op achterstand staan. 6-4.
Ook Piet Bouma had een leuke tegenspeler, ook qua rating. In het spel kon geen van beide spelers zich onderscheiden. Jon Schoo was te goed bezig.  7-5.

Dan maar kijken bij Tjalling van den Bosch. Kon hij de stand rechttrekken tegen Juri Geisenblas, één van de in Duitsland wonende spelers van EDC ? Juri speelde dusdanig dat hij alras meer aan de randen stond, dan in het centrum. Er leken kansen voor Tjalling te ontstaan, maar die kwamen niet op het bord. De analysegrafiek is helaas nog niet beschikbaar. Hoe dan ook, de partij eindigde in remise. 8-6. Het begon erop te lijken dat het deze ronde niet ging lukken. 
Maar Anne Piet, Anton en Waylon waren nog volop in de strijd. Anton stond een schijf voor.
Marieke Altena, afkomstig uit Sneek, maar studerend in Enschede, kwam langs. Ze speelde tot voor kort bij EDC, maar al een tijdje niet meer. Ze kwam kijken bij o.a. haar oud-clubgenoot Kerst Hoekstra. Buiten in het zonnetje drongen verwachtingen met hoop door. Anne Piet zijn partij tegen Raphaël Zdoroviak, gespeeld onder een bureau-TL-buisje-lamp met licht dat alleen geëvenaard kan worden door het stadion in SC Heerenveen, leek in remise te eindigen.
Normaal zou dat ook zo zijn, maar een mens achter een dambord is in staat om op de laatste zet van een partij een fatale zet te doen, die nodig is om de tegenspeler alsnog te doen winnen. Anne Piet trok aan het langste eind. Zdoroviak maakte dam op veld 50 met de bedoeling de twee schijven van Anne Piet even later weg te ruilen.
Anne Piet maakte dam op veld 5 en toen zag ook Zdoroviak wat er dreigde en zou komen na de dam op veld 45 te zetten en gaf op. Een welkome meevaller. De stand kwam op 8-8.
Anton Schotanus speelde tegen de dammende tandarts uit Hengelo, Han Borgman.
Hij stond voordelig met een schijf voor, maar nu moest het nog winnen. Dat deed het.
Na een afwikkeling, bleef Anton een schijf voor. Drie witte schijven liepen vast op vier zwarte schijven. De 4e overwinning op rij voor onze nestor. Tot nu toe een 100%-score.  8-10.
De rollen waren nu omgedraaid. Huizum-1 op voorsprong met alleen Waylon nog achter het bord tegen Jonathan Wilbrink. Het zag er goed uit. Misschien geen winst, maar in ieder geval remise. Terwijl in de analyseruimte, en in het zonnetje, de prognoses werden aangeleverd, werd Waylon ineens verrast door een damoffer met tegendoorbraak. Hierna was het gelijk remise en 9-11.
Dit zijn de wedstrijden met een verhaal, een verhaal dat niet kon worden verhaald bij Sun Palace in Staphorst, omdat dat restaurant op zaterdagavond tot de nok toe vol zat met eters.
Dit was ook te zien aan het aantal geparkeerde auto's langs de weg.
Anne Piet kon binnen nog net één plekje vinden met bril. Hij heeft er een kwartier doorgebracht en chauffeur Piet buiten maar wachten.  Besloten werd door te rijden naar de Chinees in Heerenveen. Daar was de voetbalwedstrijd net afgelopen en de plaats stroomde vol mensen. Eenmaal bij het restaurant aangekomen bleek ook hier de parkeerplaats vol. 
We werden direct staande gehouden met: 'Geen plaats meer, we hebben al één van jullie weggestuurd'. Tjalling en dy waarschijnlijk. Zij waren meteen maar huiswaarts gekeerd.
Een chinees politiebureau grapte al iemand. Terwijl met de auto van Piet werd geappt, kwam een andere meneer van het restaurant naar buiten met de mededeling dat er over 15-20 minuten plaats zou zijn. Voor 6 of 9 personen. Het werd een eettafel van 6.
Vastgesteld werd dat we een mooie wedstrijd hadden gespeeld.

In ronde 5 op 12 november a.s. speelt Huizum-1 thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' tegen Hijken DTC-2.

Hoofdklasse A - ronde 4 - zaterdag 29 oktober 2022 


   EDC Enschede   - Huizum-1

9
-
11
 1 Igor Chartoriyski (1344) - Sietse Nagel (1119) 0-23Partij
 2 Raphaël Zdoroviak (1142) - Anne Piet Kooistra (1247) 0-28Partij
 3 Luit Haan (949) - niet opgekomen  2-01R
 4 Jonathan Wilbrink (1102) - Waylon Poot (1224) 1-110Partij
 5 Jon Schoo (921) - Piet Bouma (1195) 1-16Partij
 6 Gino Schirinzi (1116) - Meinze Feenstra (987) 2-02Partij
 7 Han Borgman (1150) - Anton Schotanus (1264) 0-29Partij
 8 Jeroen Goudt (1284) - Kerst Hoekstra (1083) 1-15Partij
 9 Juri Geisenblas (1141) - Tjalling van den Bosch (1162) 1-17Partij
10 Jan Hoven (880) - Gerrit Reitsma (996) 1-14Partij


Huizum-2 dus ook met een man/vrouw minder op pad. Het stond dus al 2-0 voor Lelystad toen teamleider Bram Scholma verloor van Cyril Sluisdom. Bram pakte het vlak na de opening niet op de juiste manier aan. Sluisdom verkreeg voordeel en dit werd met een dam winnend.
4-0.  Joeri Beke trof het niet met Jan van de Veen, de beste speler aan Lelystad-zijde.
Hij kreeg moeilijkheden met de verdediging van zijn linker vleugel.
Terwijl tegenspeler Van de Veen op doorbreken stond, gaf Joeri een schijf cadeau.
Tip: Niet doen. Ook schijf 4 niet te snel opspelen. Er moet sneller een schijf op 23 staan om de aanval van de vleugel voor te zijn. 6-0.

De partij van Fedde van der Laan tegen Boike Mathoera begon normaal, maar al gauw kwam Fedde terecht in een stand, waarin ook Harm Wiersma zich niet thuis zou voelen. Er ging een schijf verloren en dat was het begin van het einde. 8-0 voor Lelystad. 

Jan Terpstra en Sam Pryor speelden een wonderbaarlijke partij, waarin Jan zich in een hekstelling liet nemen. Er ging een schijf verloren voor Jan. Op het einde moest er nog geofferd worden om remise te maken. Het eerste punt.  9-1 nog steeds voor Lelystad.
Invaller Dirk Zwier, die nog niet bekend was in het systeem en eerst als 'onbekende speler' werd aangeduid, was net als donderdagavond lekker aan het schuiven, toen ons oud-lid Wiebren de Vries ineens een 4-om-4-ruil met doorbraak uit de hoge ...eh... pet toverde.
En aangezien Zwier net ergens was achtergelopen, moest hij slaan en sloeg De Vries vervolgens nog drie schijven van het bord. De VAR hoefde er niet meer aan de pas te komen. Het was duidelijk over en uit. Toch niet gek gespeeld.  11-1

De sterkste speler aan de kant van Huizum-2, Jan Bosselaar had een tegenspeler, die op papier nog iets sterker was. Ze hielden elkaar volstrekt in evenwicht.  12-2

Thijs Talsma bracht zichzelf in moeilijkheden en verloor een schijf aan Fred Wortel.
Wortel won. Eindstand: 14-2.

1e klasse A - ronde 4 - zaterdag 29 oktober 2022


 
 Lelystad  Huizum-2

14
-
2
 Sam Pryor (1054) - Jan T. Terpstra (981) 1-15Partij
 Wiebren de Vries (1013) - Dirk Zwier (715) 2-06
 Ricardo Tong Sang (1066) - Jan Bosselaar (1036) 1-17Partij
 Fred Wortel (1092) - Thijs Talsma (969) 2-08Partij
 Jan van de Veen (1191) - Joeri Beke (771) 2-03Partij
 Boike Mathoera (1026) - Fedde van der Laan (761) 2-04Partij
 Cyril Sluisdom (979) - Bram Scholma (941) 2-02Partij
 Bert Zijlstra (1028) - niet opgekomen  2-01Op 12 november a.s. speelt Huizum-2 thuis in dorpshuis Ien en Mien in ronde 5 tegen Drachten/Oerterp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten