zaterdag 22 oktober 2022

Auke Scholma benoemd tot erelid KNDB


Ons oud-lid Auke Scholma, broer van Bram Scholma, is het erelidmaatschap verleend van de KNDB. Hiermee feliciteren wij hem. Hieronder de tekst van de KNDB-pagina op Facebook.

Op 19 oktober jl. heeft de voorzitter van de KNDB tijdens de Worldcup van Hijken in Beilen aan Auke Scholma de speld van Erelid van de KNDB overhandigd. Auke die met Ester van Muijen de streaming van het toernooi in Beilen verzorgde, was totaal verrast. Op de foto (van Chittra Japal) bevestigt Auke zelf de speld op het podium in de speelzaal in Beilen.Links Auke Scholma en rechts KNDB-voorzitter Frans de Jonge.

De Bondsraad kon zich goed vinden in de argumentatie van de Vertrouwenscommissie Onderscheidingen voor de toekenning van het erelidmaatschap van de KNDB aan Auke:
“Auke Scholma heeft een indrukwekkende en veelzijdige staat van dienst. Als topspeler nam hij in de periode 1978-2017 maar liefst 31 keer (een absoluut record!) deel aan het Kampioenschap van Nederland, werd hij in 1995 nationaal kampioen, en eindigde hij daarnaast nog zeven keer als 2e of 3e. Auke boekte ook tal van successen in nationale en internationale toernooien, met als mooiste resultaat zijn vijfde plaats - in de slipstream van Shvarzman, Podolski, Georgiev en Tsjizjov - in het WK 2007 in Hardenberg. In zijn meer dan 50-jarige (!) damcarrière toonde Auke Scholma zich met regelmaat de ‘smaakmaker van het toernooi’ door zijn compromisloze en hartverwarmende stijl.
Daarnaast heeft Auke Scholma als problemist prachtige composities op zijn naam staan, en heeft hij als damjournalist en -propagandist zijn sporen meer dan verdiend. Met zijn jarenlange activiteiten als auteur van damrubrieken, als damverslaggever, en als commentator bij grote damevenementen heeft hij een breed publiek in Noord-Nederland en ver daarbuiten deelgenoot weten te maken van zijn liefde voor het damspel.
Auke Scholma’s gehele oeuvre overziend, adviseert de commissie de Bondsraad hem voor zijn uitzonderlijke staat van dienst voor de damsport te onderscheiden met het erelidmaatschap van de KNDB.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten