woensdag 12 oktober 2022

Jan Adema damkampioen van Friesland 2022

 

 

Op zaterdag 8 oktober 2022 was in dorpshuis ‘Ien en Mien’ de slotronde van het persoonlijk damkampioenschap van Friesland. Het was nog even spannend, want nog niks was zeker.

 

Zo moest koploper Jan Adema (Leeuwarden) in de slotronde niet verliezen van Douwe Edelenbos, want Anton Schotanus was al uit. Hij  had gewonnen van Sipke Doller. De pas uit Griekenland weergekeerde Adema speelde remise en werd hierdoor onbereikbaar voor de achterliggers.





Jan Adema behaalde de Friese titel voor het eerst in zijn al lange carrière. Een aantal keren zat hij er dichtbij, wel eens zo dichtbij dat hij even veel punten als de kampioen had. Adema is nu 1x 1e, 2x 2e en 3x 3e geworden en krijgt er 3 punten bij in het FK Klimklassement. Hij komt op 10 punten en sluit aan bij de andere 10 punters, Hans de Boer en Auke Scholma.

Anton Schotanus krijgt er met zijn 2e plaats 2 klimpunten bij en is lijstaanvoerder Pieter Bergsma weer iets genaderd. Hij heeft nog 3 punten nodig om hem te evenaren. Douwe Edelenbos krijgt

met zijn 3e plaats 1 klimpunt. Hij stond gek genoeg nog niet in het FK Klimklassement.





2. Anton Schotanus, 1. Jan Adema en 3. Douwe Edelenbos.         (foto: SAN)


 

Hans Zondervan en Jan Algra kwamen uit op remise. Zondervan kwam gelijk te staan met Edelenbos. Er werd gespeeld om de beslissing, die uitviel in het voordeel van Edelenbos.
Het veld lag qua punten niet ver uiteen, maar de kampioen wist zich tijdens dit compacte toernooi waardig te onderscheiden.


Damclub Huizum is trots op de nieuwe kampioen en op de nummer 2.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In de hoofdklas is nog geen uitsluitsel over wie zich kampioen mag noemen. Klaas Veldstra (Emmeloord, vroeger Hindeloopen) is al vanaf het begin koploper, maar had door de ziekmelding van Kerst Hoekstra geen partij. Toch zal deze partij eerst gespeeld moeten worden om een eindklassement op te kunnen maken. Bernard Post slaagde er in om al dan niet voorlopig langszij te komen door te winnen van Marcel de Vries. Veldstra zal dus minstens remise moeten halen in de slotpartij, die waarschijnlijk aanstaande donderdag zal worden verspeeld op de clubavond van Damclub Huizum.

De partij van Sietse Nagel en Gaele Stoker was al van tevoren gespeeld en in remise geëindigd. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grote winnaar in de 1e klas is geworden Anne Dekker (Terwispel). Dekker speelde in de slotronde remise tegen Theo Wolthers. Martin Boersbroek verloor eveneens geen enkele partij. Hij verloor onderweg ergens een puntje en werd zo 2e. Hoe de verdere klassering precies is, weten we niet. Wat SB punten betreft is Sietse Bronger 3e geworden. Maar als het reglement van de KNDB wordt gevolgd, wordt gekeken naar de meeste overwinningen, wat geen verschil maakt, en vervolgens naar het onderlinge resultaat. Als dit wordt toegepast, is Bram Scholma 3e, want hij won van Bronger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizar genoeg zijn Bart Adema (Leeuwarden), Ton Bouwkamp (Leeuwarden) en Willem Lep (Stiens) exact gelijk geëindigd in het reguliere toernooi in de 2e klas.

Omdat de 1e plaats in het geding was, moest er worden gesneldamd om een beslissing te krijgen. Hoe vaak men ook tegen elkaar speelde, steeds werden er winstkansen gemist en eindigde de partij in remise. Om voor donker thuis te kunnen zijn, (bij wijze van) werd besloten de strijd te staken en alle drie spelers tot kampioen uit te roepen.




1. Ton Bouwkamp, 1. Willem Lep en 1. Bart Adema        (foto: SAN)


 

Door al deze drukte raakte de eerste overwinning van Anna Bakker uit Hoogeveen en lid van damcub Heerenveen/Mildam (op Louis Douma) bijna buiten beeld.


Damclub Huizum is ook trots op Bart Adema en Ton Bouwkamp. Zij hebben het erg goed gedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behalve complimenten aan wedstrijdleiding en gast-club Huizum was er ook een kritische noot. Anton Schotanus vond het vreemd dat de klassen niet exact op rating waren ingedeeld. Maar dit had volgens PFDB-voorzitter Adema zo zijn redenen.

Sommige spelers voelen zich niet thuis in bepaalde klassen en staan hun plek af.

 

Gelukkig waren er ook een aantal toeschouwers op deze zonnige herfstdag in oktober.

Volgend jaar mogen er wel wat meer dammers, ook van het vrouwelijke geslacht, van de partij zijn. Gewoon omdat de damsport hoog moet worden gehouden.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten