zondag 29 januari 2023

Alweer winst voor Huizum-1

- Huizum-2 moet het krachthonk in


De dag begon niet helemaal naar wens. De voorzitter was mooi op tijd bij het dorpshuis, omdat hij via Marktplaats twee wandelschoenen, een linker en een rechter, had verkocht aan iemand uit Goutum. De koper in kwestie was ook mooi op tijd. Hij liep al buiten heen en weer te wandelen. Terwijl hij een schoen paste en mij een biljet overhandigde, besefte ik dat mijn mobiel nog op de plank boven mijn bed lag. En zonder mobiel kun je tegenwoordig niet meer.
De opstellingen en uitslagen moeten online worden doorgegeven aan de bond en ook de wedstrijdfoto's worden met de mobiel gemaakt. Verder kan het zijn dat een teamlid vlak voor de wedstrijd iets mee te delen heeft via WhatsApp. Ziekte, lekke band .....
Gelukkig was Meinze er ook al snel voor het klaarzetten van het materiaal. Sonja was bereid mee te helpen de tafels in de zaal in slagorde te zetten.
Kon ik mooi nog een keer op en neer.

Er ging meer mis deze dag. Het uit mijn jaszak getrokken vel papier met de opstelling, die ik naast die van Harderwijk wilde leggen, bleek een oudje te zijn. Later bleek dat ik het goede vel ook bij mij had. Intussen het e-mailbericht er maar bijgepakt voor de juiste opstelling.

 Bij het welkom heten van de spelers van Harderwijk-1 en Damcombinatie Fryslân-2 maakte voorzitter Nagel de opmerking dat er veel belangstelling was in de afgelopen weken voor de Hel van 1963, de meest barre Elfstedentocht van 60 jaar geleden die gewonnen werd door Reinier Paping. Niemand had het echter over het feit dat Auke Steensma (nu 79 jaar), eveneens 60 jaar geleden, damkampioen van Friesland werd. En hij scoort er nog lustig op los dit seizoen voor het eerste team van Harderwijk.



Goed, de wedstrijden tussen Huizum-1 en Harderwijk-1 hangen doorgaans om de 10-10 heen, afhankelijk wie er wel of niet mee kunnen spelen. Zo ontbraken deze keer Henri Offenga en Fred Elgersma bij Harderwijk. Verder waren de Harderwijkers redelijk op sterkte.


Damcombinatie Fryslân-2 kon een paar spelers, zoals Erwin Heslinga en Jappie de Vries, die invielen in DCF-1, missen. Wel van de partij waren o.a. Hans Zondervan, Bernard Post, Nick de la Fonteyne, Munkhtuya Nasanbayar en Durk de Vries. Voor het volledig uitkomende Huizum-2 toch iets teveel van het goede.


Helaas hebben de scorebordbijhouders de volgorde niet vermeld en dus is dit een verslag van het wedstrijdverloop, zoals we denken dat deze is gegaan.
Qua opstelling pakte de bord 1 positie van Rein van der Pal niet zo goed uit. Al snel kwam Rein een schijf voor tegen Wout Foppen, die ongeveer de helft aan rating heeft ten opzichte van onze kopman. Na nog wat doorspelen gaf Foppen op.   2-0.



Het werd 2-2 nadat Auke Steensma verrassend een combinatie kon uithalen tegen Waylon Poot.  
Anton Schotanus verloor plotseling van Jan Hendrik Kok, die een giftig klassiek middenspel op het bord had bereid, waarin bekende oplossingen niet werken.  2-4 voor Harderwijk.



Marcel de Vries won knap van Ruurd Wuestman. Het lijkt alsof Wuestman de slag niet zag of nooit heeft gezien.  4-4.

Piet Leijenaar kreeg een dreun van Gerwin van der Meer. Achteraf had hij het iets anders moeten spelen, dan was er misschien met precies spel iets beters te halen dan 0 punten. 4-6.
Anne Kooistra is een belangrijke speler in het team met zijn scorend vermogen. Zelf moest hij oppassen voor enkele mogelijkheden voor zijn tegenspeler. Hij bereikte positioneel de betere stand en had het geduld om onderweg niet op het verkeerde pad te belanden, maar om Jan Willem Hoeve in een verliezende stand te leiden.  6-6.



De grafiek van de partij van Joras Ferwerda en Sietse Nagel geeft het voordeel aan Ferwerda. Dit klopt wel, want Sietse verloor een schijf in het middenspel. Van de gedachte dat de Huizumer op de 18e zet ten koste van drie schijven een dam kon halen met misschien houdbaar spel, wordt de grafiek niet warm of koud. Na nog een schijf te hebben geofferd, wist Sietse nog naar de damrij te komen. Ferwerda had intussen ook al geofferd om door te breken. O.a. door gebrek aan denktijd kon Ferwerda geen winnend voordeel behalen. Remise.  7-7.

Kerst Hoekstra hield zich ondertussen bezig met Gert-Jan Hoeve, die zomaar een schijf kwijt raakte. Kerst liet zich dit cadeautje niet meer afpakken en won de partij.  9-7. Voor Huizum-1 deze keer.  Achteraf cruciaal.




Tjalling van den Bosch en René Schaafsma vochten een eindspelgevecht uit, waarbij Schaafsma op twee dammen kwam. Het remisemaken zal een kwestie van techniek zijn geweest voor Tjalling. Het ging even minder gemakkelijk dan gedacht, maar uiteindelijk kwam het er toch uit.  Het tiende punt was binnen.  10-8.

Als klap op de vuurpijl won Piet Bouma van de schier onoverwinnelijke Kees de Jong.
De Jong kwam iets teveel aan de rand te staan. Piet had hem volgens de grafiek rond de 46e zet al bijna te pakken, maar liet los. Op de 57e zet geeft de grafiek weer voordeel. Deze keer beslissend.  12-8 voor Huizum-1. Zonder een beetje geluk vaart niemand wel.

Huizum-1 staat stevig op de 4e plaats. 
In ronde 10 op 11 februari a.s. speelt Huizum-1 een uitwedstrijd tegen 020-1 te Amstelveen.


Hoofdklasse A   KNDB  -  ronde 9  -  zaterdag 28 januari 2023

   Huizum-1     Harderwijk-1
12
-
8
  1 Rein van der Pal (1443) - Wout Foppen (787) 2-01Partij
  2 Sietse Nagel (1119) - Joras Ferwerda (1119) 1-17Partij  
  3 Anne Piet Kooistra (1247) - Jan Willem Hoeve (1178) 2-06Partij  
  4 Marcel de Vries (1112) - Ruurd Wuestman (1179) 2-04Partij  
  5 Waylon Poot (1224) - Auke Steensma (1159) 0-22Partij  
  6 Piet Bouma (1195) - Kees de Jong (1234) 2-010Partij
  7 Piet Leijenaar (1093) - Gerwin van der Meer (1190) 0-25Partij
  8 Anton Schotanus (1264) - Jan Hendrik Kok (1210) 0-23Partij
  9 Kerst Hoekstra (1083) - Gert-Jan Hoeve (1212) 2-08Partij
10 Tjalling van den Bosch (1162) - René Schaafsma (1152) 1-19Partij


Huizum-2 kreeg te maken met een uitgeslapen Damcombinatie Fryslân-2. Er zijn wel verdere uitwedstrijden denkbaar. Dit gold evenwel niet voor Nick de la Fonteyne, die tot 6 uur in de ochtend nog nachtdienst had gehad. Desondanks won hij van Meinze Feenstra. Vaak ligt dit aan het niet tijdig aan zien komen van dreigend nadeel in de stand. Meinze kon zijn rechter vleugel niet goed meer ontwikkelen en moest zijn olympische formatiemogelijkheid opgeven.
De la Fonteyne bleef intussen volgens het boekje spelen, wat hem winnend voordeel opleverde.  0-2 voor de gasten.

Jan Bosselaar kwam positioneel in het nadeel tegen Hans Zondervan. Hendrik Veenstra geeft aan op Toernooibase dat het programma Kingsrow nog remise constateert in de eindstand.
Hoe is onduidelijk. Hoe het ook zij, Jan gaf op.  0-4.
Bram Scholma en Theo Wolthers lieten zien aan elkaar gewaagd te zijn als het aankomt op ruiltjes. Even leek Bram in het nadeel te komen, maar het bleef binnen de grenzen.
Hij kon de remise veilig stellen.  1-5.



Jan T. Terpstra werd door Durk de Vries in de hekstelling genomen en kwam daar niet meer uit. Na wat ruilen werd Jan zijn positie onhoudbaar en gaf hij op.  1-7.
Omdat Henk Veldhorst een 2-om-4-ruil openzette, kwam hij twee schijven achter tegen Albert van Keimpema. Hij veroverde nog wel een schijf terug, maar daarna bleef een verliezende stand over.  1-9.

Joeri Beke overtrof zichzelf met een overwinning op Rinze Visser. Visser kreeg net een aardige stand op het bord, maar lette even niet op. Joeri sloeg onmiddelijk toe en combineerde zijn tegenspeler van het bord.  3-9.



Het spel van Thijs Talsma oogde risicovol. Hij ging vrijwillig met een schijf aan de rand staan. Tegenspeelster Munkhtuya Nasanbayar kon er geen voordeel uit halen. Remise  4-10.

Gerrit Reitsma speelde een aanvallende partij tegen Bernard Post. Een achterloop werd hem fataal, want dit koste een schijf en later de partij.  4-12 in het voordeel van D.C.F.-2.



In ronde 10 op zaterdag 11 februari speelt Huizum-2 uit in Gramsbergen tegen De Vechtstreek. Het team slaagt er tot nu toe goed in de laatste plaats te verdedigen.

1e klasse A   KNDB  -  ronde 9  -  zaterdag 28 januari 2023

   Huizum 2   -   Damcombinatie Fryslân 2 

4
-
12
  1 Jan Bosselaar (1036) - Hans Zondervan (1247) 0-22Partij  
  2 Gerrit Reitsma (996) - Bernard Post (1151) 0-28Partij  
  3 Meinze Feenstra (987) - Nick de la Fonteyne (1146) 0-21Partij
  4 Jan T. Terpstra (981) - Durk de Vries (1060) 0-24Partij
  5 Thijs Talsma (969) - Munkhtuya Nasanbayar (1185) 1-17Partij
  6 Bram Scholma (941) - Theo Wolthers (870) 1-13Partij
  7 Henk Veldhorst (907) - Albert van Keimpema (881) 0-25Partij
  8 Joeri Beke (771) - Rinze Visser (790) 2-06Partij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten