maandag 1 mei 2023

Jan van Dijk voor 5e keer Sneldamkampioen van Friesland

 

 

In Multifunctioneel Centrum De Wier te Ureterp werd op 29 april 2023 het persoonlijk Sneldamkampioenschap van Friesland verspeeld met 28 deelnemers.

Damclub Drachten/Oerterp (of andersom) heeft de organisatie van dit kampioenschap op verzoek van de Provinciale Friese Dambond voor meerdere jaren op zich genomen.

Wat je nodig hebt voor een mooi kampioenschap is een goede locatie en mensen met verstand van dammen en techniek. Dit is allemaal aanwezig in Ureterp.

 

Na 12 speelronden kwam Jan van Dijk als algemeen sneldamkampioen van Friesland
uit de bus met 20 punten.
Onderweg naar het podium werd zijn zegereeks onderbroken door Erwin Heslinga,
die daarmee de weg naar het kampioenschap voor zichzelf effende, maar ook hij had een misser en wel tegen Jan Algra. Hiermee hebben we de hoofdrolspelers van deze dag genoemd. Jan van Dijk bleef 2 punten voor op Algra, die op zijn beurt een punt voorbleef op Heslinga.
 

Jan van Dijk had de wisselbeker nog in huis. Het is vergeleken met de wisselbekers van de lagere categorieën een klein bekertje. Veel te klein om hierin vele namen te kerven.
Het mooiste is een eeuwige wisselbeker, want dan blijven de namen van de winnaars circuleren.

 

Of hij het had verwacht, was mijn vraag aan Hans Poepjes, nadat hij met de kampioensbeker van categorie B van het podium af was. Zijn antwoord was stellig: ‘Nee’.
Een mooi succes voor Hans, die van oorsprong uit Lemmer komt.

Hij scoorde 14 punten middels 6 overwinningen, 2 remises en 4 verliespartijen.
Een 10e plek in het algemeen klassement  is een uitstekende prestatie.

Op de 2e plek eindigde Anne Dekker met 13 punten en plaats 3 in categorie B was voor Meinze Feenstra, die eveneens uitkwam op 13 punten.
 

Het was het kampioenschap van de groten en af en toe ook van de kleinen.

Zo wisten spelers uit de lagere categorieën in bepaalde partijen hun sterker geachte tegenspelers te verrassen met onverwacht tegenspel.
Gauke Dirk, speler in
 categorie C, was na afloop goed geluimd. Hij had Johan Teake Dekker en Hans Zondervan op remise gehouden.

Van de 36 deelnemers eindigde Gauke Dirk Nijholt met 13 punten op de 14e plaats.

Dit was goed voor de 1e plaats in de C-categorie. Mag ik hier als oud-jeugdleider een beetje trots zijn ?  Ja, dat mag.   Vragen ?  Geen vragen.
Klaas Mondria moest even flink zijn best doen het podium op te komen maar hij stond er, op de 2e plaats met 10 punten. Theo Wolthers bezette de 3e plaats met ook 10 punten.
 

Mooi was het dat er een volledig vrouwen-podium kon worden gevormd.

Munktuya Nasanbayar was niet alleen een moeilijk uit te spreken naam voor de voorzitter van Oerterp/Drachten (of andersom), ze bleek ook na 12  speelronden met 15 punten en de 5e plaats in het algemeen klassement de beste vrouwelijke sneldamster van Friesland. Op de 2e plaats eindigde Iepie Poepjes-Koopman met 10 punten en de 28e plaats. Rika van Leeuwen werd 3e in de vrouwencategorie met 5 punten en de 35e plaats.
 

Dit kampioenschap was tevens een plaatsingstoernooi voor het NK Sneldammen

op 10 juni a.s. in Hoornaar. Waar ? In Hoornaar, dat gesitueerd is ergens ten oosten van Rotterdam.Klassering Huizum-spelers:


  4. Jan Adema                16 p.

11. Sietse Nagel              14

14. Gauke Dirk Nijholt     13

15. Meinze Feenstra       13

16. Bart T. Visser             13

26. Bram Scholma           11

27. Jan T. Terpstra           11

 

 

Eindstand Sneldamkampioenschap van Friesland 2023:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten