maandag 30 oktober 2023

Waylon Poot kampioen van Friesland 2023


SAN


Damclub Huizum organiseerde in de afgelopen maanden op vijf zaterdagen het persoonlijk damkampioenschap van Friesland in dorpshuis Ien en Mien te Goutum.
Op zaterdag 28 oktober jl. was de slotronde.

Het was een beetje een vreemde slotronde, omdat de donderdag ervoor bekend werd dat Dirk Zwier het kampioenschap in de 2e klas moest afbreken. Op de vrijdagavond bleek ook Nick de la Fonteyne niet te kunnen komen vanwege zijn werk. Nick moest in de slotronde tegen Waylon Poot, die net als Erwin Heslinga en Jacob de Vries 5 punten had.
Nick zelf wilde nog voor een podiumplek gaan. Daarvoor had hij de donderdags nog zijn best gedaan tegen de fysiek niet fitte Jan Adema met winst als resultaat.

Een uur na de start kon Waylon de felicitaties in ontvangst nemen voor een gewonnen partij.
Hij moest hierna wachten of wat Erwin en Jacob gingen doen.
De partijen De Vries-Adema en Schotanus-Heslinga eindigden beide in remise, waardoor Waylon met 7 punten de nieuwe damkampioen van Friesland was. Een verrassende ontknoping. De wil om in de hoogste groep uit te komen, was geen Haagse bluf.

Veelvoudig kampioen van Friesland, Anton Schotanus (80), kan nog goed meekomen, maar is in dit kampioenschap als laatste geëindigd in de ereklas.


Namens de organisatie hangt Bram Scholma het goud om de hals van kampioen Waylon Poot. Rechts staat PFDB-voorzitter Jan Adema en de foto's werden gemaakt door Sietse Nagel.


De Top-3 Ereklas:  Jacob de Vries (3e), Waylon Poot (1e) en Erwin Heslinga (2e).


Jacob hoefde niet zo nodig te spelen voor de 2e en 3e plaats tegen Erwin en daardoor werd Erwin automatisch 2e. Toch twee Huizum-leden op het podium. En een oud-lid :-\
Damclub Huizum is er trots op de Friese kampioen in haar midden te hebben.


In de hoofdklas liet Sietse Nagel er geen twijfel over bestaan, gezien zijn score van 9 punten.
De achtervolgers Anne Dekker en Bernard Post speelden remise tegen elkaar in de slotronde.
Ze kwamen hierdoor niet verder dan 6 punten en moesten nog onderling uitvechten wie er nu 2e of 3e was. Dit gebeurde met een speeltempo van  3 minuten + 2 seconden per zet  erbij.
Het eerste potje eindigde in remise, het tweede potje werd gewonnen door Anne Dekker.


Top-3 Hoofdklas:  Anne Dekker (2e), Sietse Nagel (1e) en Bernard Post (3e).


In de eerste klas stond Sjoerd D. Schaaf samen met BEGB-clubgenoot Willem Lep bovenaan bij het ingaan van de slotronde met het verschil dat Lep een vrije ronde had. Schaaf won van Fedde van der Laan, terwijl Bram Scholma en Joeri Beke remise tegen elkaar speelden.
Sjoerd Schaaf werd dus kampioen in de 1e klas. Willem Lep had geen zin in sneldammen om de 2e en 3e plaats en dus werd Bram Scholma automatisch 2e.
Fedde en Joeri eindigde gebroederlijk met 3 punten op de laatste plaatsen.


Top-3 Eerste klas:  Willem Lep (3e), Sjoerd D. Schaaf (1e) en Bam Scholma (2e).


Voor koploopster Anna Bakker in de 2e klas was het grootste gevaar de 89-jarige Dirk Zwier. Alleen Dirk Zwier moest zich voor de laatste ronde terugtrekken, waardoor Bakker in de slotronde tegen Ton Bouwkamp voldoen zou hebben aan remise om kampioen te worden. Bij verlies tegen Bouwkamp zou er een herkamp nodig zijn.
De onderlinge partij eindigde in remise. Anna Bakker was de kampioen 2e klas.
Ton Bouwkamp en Dirk Zwier zouden in het normale geval moeten herkampen om de 2e en 3e plek. Aangezien Zwier niet aanwezig kon zijn en dus niet kon spelen, werd Ton Bouwkamp automatisch 2e. Dirk Zwier werd 3e en Louis Douma sloot samen met Jan Sloot de rij.

Het was, ondanks dat we Meinze Feenstra in de organisatie moesten missen, een geslaagd toernooi geworden, kort maar krachtig. 

Intussen moeten we alweer nadenken over het kampioenschap in 2024.
Laten we het bij dezelfde periode en bij de zaterdag of moeten we overwegen een aantal ronden op de clubavond te houden ? Dit zou nieuwe deelnemers kunnen opleveren, maar ook bestaande deelnemers kunnen afremmen.

Binnenkort zullen de FK-lijstjes worden bijgewerkt, zoals het FK-Klimklassement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten