dinsdag 23 januari 2024

Belangrijke nederlaag Huizum-1 tegen Oerterp/Drachten

- Huizum-2 - Bezint Eer Gij Begint onbeslist 


Op zaterdag 20 januari 2024 was ronde 8 van de Nationale Damcompetitie voor clubteams.
In het stadion van Damclub Huizum, dorpshuis 'Ien en Mien', werd het een Fries onderonsje, want in de hoofdklasse A kreeg Huizum-1 het team van Oerterp / Drachten op bezoek en in de 2e klasse A ontving Huizum-2 het team van Bezint Eer Gij Begint uit Britsum.

Om maar met de deur in huis te vallen, Huizum-1 zou de wedstrijd tegen het best wel sterke Oerterp / Drachten moeten kunnen winnen, maar dan moesten er geen gekke dingen gebeuren. Die gebeurden wel.

Normaal weet Iskander Al Sarayfi zijn partij wel eens te verprutsen. Hij leert daar veel van blijkbaar, want deze keer zat hij aan de goede kant van het bord en Kerst Hoekstra aan de minder goede kant. De verkenner op veld 15 bleek een combinatieschijf te zijn. Iskander gaf wat weg en schijf 15 werd een dam. Hierna volgde een omhaal in de verste hoek, veld 46. 0-2.
De paring Rein van der Pal - Jorn Kruit was niet de meest gelukkige. Onze sterkste tegen hun minst sterkste speler, qua rating. Rond de 37e zet werd duidelijk hoe de krachten verdeeld waren. Jorn stond al niet lekker meer en na een laatste poging er nog iets van te maken, volgde een winnend slagje van Rein. 2-2.

Naar eigen zeggen beging Piet Bouma een griezelige blunder tegen Jan G. Hoogterp en toont vervolgens op Toernooibase een variant, die er een stukje beter uitziet. 2-4.
We doen niet aan leeftijdsdiscriminatie, maar het feit wil dat de sterkste speler van Oerterp / Drachten, ons oud-lid Gabriël Heerema - pas 50, niet kon winnen van de 81 jarige Anton Schotanus. En dit gegeven is alleen maar mooi. Nadat Anton een offer deed, kreeg Heerema bijna een hartverzakking, schreef hij bij zijn partij, menende dat hij iets niet had gezien.
Anton kreeg een kansje op schijfwinst in de spannende partij, maar die situatie kwam niet op het bord en beide grootheden liepen de remisehaven binnen.  3-5.

De pasfoto van Tjalling van den Bosch past bijna niet meer, nu de sterke man van weleer 40 kilogram heeft ingeleverd. Een fit brein in een fit lichaam is het huidige levensmotto.
Wat was dit waard tegen de ratingloze Erik Oppedijk ? Oppedijk heeft de afgelopen jaren weinig gespeeld. Hij damt al sinds de jaren 70 en heeft dus wel de nodige ervaring.
Qua grafiek had Oppedijk hier en daar wat voordeliger spel, maar in de uitslag is dat niet terug te vinden. Het werd remise. 4-6.
Anne Piet Kooistra en Peter Boonstra kwamen in het eindspel tot een 5-tegen-5-stelling.
Dat deze nog werd gewonnen door Kooistra is een klein wonder. Boonstra kon in tegenstelling tot Anne Piet geen dam halen, omdat deze dan zou worden gevangen. Dit maakte het verschil.  6-6.

Jacob de Vries en ons oud-lid Katrinus Posthumus (blijf op je handen zitten) speelden het spelletje 'aanvallertje-omsingelaartje'. Meestal trekt de aanvaller aan het langste eind. De grafieklijn zakt ook ver door naar zwart. Deze wedstrijddag lukte het de omsingelaar, Jacob, om toch op de rechter vleugel zoveel gevaar te stichten dat de aanvaller eieren voor zijn geld koos. 1-1. 7-7.
In de partij van Marcel de Vries tegen Gerben de Wit was het Marcel, die het betere van het spel had. Op het oog, maar ook in de grafiek. De Wit was mans genoeg om zijn nadeel weer recht te buigen en een puntendeling te bereiken.  8-8. Spannend, spannend, spannend.

De partij van Waylon Poot en Hendrik Veenstra wordt wisselend beoordeeld op verschillende momenten in de partij. Voor de argeloze toeschouwer was er weinig aan de hand. Remise is  een terechte uitslag.  9-9. Nu wordt het echt spannend, hoewel het 'publiek' het al zag aankomen. Anne Sinnema en Henk Jonker, geen onaardige paring, mochten de slotpartij uitvechten. Tot de 45e zet ging het goed, maar daarna koos Anne niet de beste zet, waarna Jonker met zwart na een doorbraak snel op dam kwam en op schijvenjacht ging. Hij won.

De eindstand werd zo op 9-11 bepaald. Het leuke is nu dat Huizum-1 op topniveau zal moeten blijven presteren in de resterende 3 ronden te beginnen op 3 februari tegen Het Noorden-1 in het Jannes van der Wal Denksportcentrum te Groningen.
Dan speelt Huizum-2 tegen Het Noorden-2.Hoofdklasse A  KNDB  -  ronde 8

     Huizum-1-   Oerterp / Drachten  

9
-
11
  1 Anne Piet Kooistra (1277) - Peter Boonstra (1214) 2-06Partij
  2 Piet Bouma (1196) - Jan Hoogterp (1225) 0-23Partij  
  3 Waylon Poot (1214) - Hendrik Veenstra (1199) 1-19Partij
  4 Rein van der Pal (1424) - Jorn Kruit (931) 2-02Partij
  5 Anne Sinnema  - Henk Jonker (1158) 0-210Partij
  6 Anton Schotanus (1256) - Gabriël Heerema (1405) 1-14Partij  
  7 Jacob de Vries (1176) - Katrinus Posthumus (1191) 1-17Partij
  8 Marcel de Vries (1097) - Gerben de Wit (1228) 1-18Partij
  9 Kerst Hoekstra (1104) - Iskander Al Sarayfi (1122) 0-21Partij
10 Tjalling van den Bosch (1168) - Erik Oppedijk  1-15Partij


De uitslag van de wedstrijd tussen Huizum-2 en Bezint Eer Gij Begint uit Britsum was van tevoren moeilijk te voorspellen. Huizum-2 had wel een redelijke bezetting, maar hoe de schijven rollen is lang niet altijd te zeggen. En BEGB kon gebruik maken van het 
Drost-effect. 

De wedstrijd begon goed, al zeg ik het zelf, met een overwinning van Sietse op Sietse.
Een Coup Royal had een vernietigend effect op de van gaten voorziene stelling van Bronger.
2-0.
BEGB kwam enige tijd later met een passend antwoord. De 85 jarige ! Ruurd Winkel vloerde Henk Veldhorst, die nietsvermoedend met een opbouwzet meewerkte aan een combinatie naar dam. Deze afpakken kostte twee schijven.  2-2.

Hierna zette Eddy Drost zijn team op voorsprong. Tegen Joeri Beke nam hij al vroeg in de partij een niet alledaagse voorpost in. Deze ging wel van het bord, maar later deed Drost een nieuwe poging. Intussen was het spel uitgedund. Joeri had even niet door dat Drost op een combinatie uit was, die er dan ook uit kwam. Goed voor de winst.  2-4.
Achterstand, maar dan is daar Fedde van der Laan in het blauw. Tegen Klaas Herder speelde hij een partij met een normale opbouw. De zet 47-41 zien we door de vingers. Herder zocht de rand op en tegen het einde hadden zijn schijven links en rechts geen contact meer met elkaar.
Fedde beschikte nog over twee ruilpootjes en maakte hier optimaal gebruik van. Hij kwam een schijf voor en direct erna nog eentje. Teveel om door te spelen. 4-4.

Pieter Dijkstra had aan BEGB-kant bord 1 maar eens verwisseld voor bord 5, waar ook Gerrit Reitsma aan zat. Gerrit hield de stand in evenwicht, net als Dijkstra trouwens. In het eindspel kan het nog erg spannend worden. Maar zover kwam het niet. Remise.  5-5.
Teamleider Gauke Dirk Nijholt leek gemakkelijk remise te kunnen halen tegen Eeltje Terpstra, die alweer 86 jaar blijkt te zijn, maar nog altijd een 'jong keardel'. De partij nam een fatale wending nadat Gauke in het eindspel met zwart naar veld 38 schoof. Terpstra kon hierna naar veld 27 ruilen, waarna Gauke geen goede zet meer had. Een offer moest nog een doorbraakmogelijkheid geven, maar die werd door Terpstra verijdeld. Gauke had het misschien nog anders kunnen doen met een nipte remise, maar dat gebeurde niet en dus won Terpstra (topscorer) de partij en stond het 5-7

Huizum-2 had 1100-speler Thomas Kuipers nog in het spel. Zou hij de stand gelijk trekken ?
Alleen in eigen partij. Zowel hij als Hylke Dykstra, die het dit seizoen goed doet, gaven niks toe. De partij liep remise en toen was de stand 6-8 in het voordeel van BEGB. 
Alleen de beide Jannen zaten toen nog. Jan Bosselaar kreeg beetje bij beetje voordeel, omdat Jan Peters met een moeilijke linker vleugel zat. In de eindfase werd hij ook de rechter kant ingedrongen, waarna Jan B. door het midden naar dam kon lopen. Hierna was hij net op tijd om Peters tegen te houden en zo te winnen. Eindstand 8-8.
Slechts twee remises in deze wedstrijd. Het geeft wel iets aan.
2e klasse A  KNDB  -  ronde 8


   Huizum-2  
-    Bezint Eer Gij Begint 

 8
-
 8
  1  Sietse Nagel (1112) - Sietse Bronger (968) 2-0  1Partij    
  2 Joeri Beke (777) - Eddy Drost (1140) 0-23Partij
  3 Thomas Kuipers (1110) - Hylke Dykstra (1007) 1-17Partij
  4 Jan Bosselaar (1044) - Jan Peters (952) 2-08Partij
  5 Gerrit Reitsma (960) - Pieter Dijkstra (972) 1-15Partij
  6 Gauke Dirk Nijholt (857) - Eeltje Terpstra (907) 0-26Partij
  7 Fedde van der Laan (758)         - Klaas Herder (897) 2-04Partij
  8 Henk Veldhorst (883) - Ruurd Winkel (800) 0-22Partij
Geen opmerkingen:

Een reactie posten