maandag 8 januari 2024

Huizum-1 boekt belangrijke overwinning op altijd lastig Harderwijk-1

- Uitgekleed Huizum-2 ten onder tegen DCF-3


Op zaterdag 6 januari 2024 werd de Nationale Damcompetitie voor clubteams hervat.
Huizum-1 trok met 10 man naar MFC De Bogen in Harderwijk om het tegen Harderwijk-1 op te nemen. De locatie werd in één keer gevonden, hoewel het de laatste 50 meter te voet nog even zoeken was.
Huizum-2 speelde uit in het gebouw van Buurt- en Speeltuinvereniging Insulinde te Leeuwarden tegen Damcombinatie Fryslân-3. Helaas viel Jan Bosselaar uit en had Sietse Nagel een invalbeurt in Huizum-1. In Huizum-1 ontbrak basisspeler Anne Sinnema.

Hoofdklasse A  KNDB - ronde 7

In de afgelopen jaren schommelde de score tussen Huizum en Harderwijk vaak rond het balanceerpunt. Of het werd 10-10, of 11-9 dan wel 9-11. Af en toe was er een uitschieter.
Dit geeft wel aan dat beide clubteams gewaagd aan elkaar zijn en ook respect voor elkaar hebben. De ontmoeting tussen beide ploegen is ook een weerzien met twee Friezen om útens, Auke Steensma en Henri Offenga. Overigens neigt de achternaam van Joras ook naar Friesland. Van der Meer is ook niet vreemd in de provincie.
De oom van Henri heeft een kapperszaak in Leeuwarden, waar mijn vriendin wel komt.
Auke Steensma was onlangs nog een trouw bezoeker bij het NK Dammen in het Van der Valk Hotel in Drachten dat zich bevindt op een paar honderd meter van waar hij in het verleden heeft gewoond. Hij had er voor een paar dagen een kamer geboekt. Deze oud-kampioen van Friesland, binnenkort 80 jaar, ontmoette er vele bekenden en nieuwe bekenden. Mooier kan het toch niet.

De wedstrijd. De coach had nog zo gezegd: 'Speel save en sla pas toe als het kan', of iets van deze strekking. Maar dammers aansturen is iets anders dan het coachen van schaatsers.
Het ging dan ook meteen mis aan bord 10, waar invaller Sietse Nagel een wederzijds flankspel op het bord kreeg. Dit kon alle kanten op gaan. Door een foutje van tegenspeler Jan Willem Hoeve kon Sietse met wit combineren naar veld 10. Dit leverde schijfwinst op en de mogelijkheid om dam te halen op veld 5. Dit vaststellende, gaf Hoeve de hand.  0-2.
Over de partij tussen Kerst Hoekstra en Joras Ferwerda kunnen we niet veel zeggen, behalve dat Kerst, aan het resultaat te zien, weer degelijk bezig was. Remise.   1-3.

Dan de coach zelf. Hij mocht het opnemen tegen de man, die op een gedenkwaardige zwart/wit-foto staat te kijken bij de partij Menno Bandstra - Sijbrand Haven (de vader van IJsbrand). Auke Steensma keurig in het pak met stropdas. 'Ja, dat was toen zo'.
Vanaf zet 25 vindt de analysegrafiek het al een beetje eng worden voor witspeler Steensma.
Misschien na de zet 29-23. Maar definitief ging het mis rond de 40e zet met een schijf naar rechts, die waarschijnlijk naar links had gemoeten. Om een lang verhaal kort te maken, Tjalling won.  1-5.  Een goed begin van de wedstrijd.
Piet Bouma had intussen een dam op de hoofdlijn staan, dit na een combinatie, die Gerwin van der Meer toeliet. Het afspel was een kwestie van techniek.  1-7.

Het is grappig om te zien wat voor stand er na een met veel zorgvuldigheid gekozen opening overblijft als deze los wordt geruild. Wat is zo'n stand waard en had je dit vooraf gewild.
Voor deze vragen kwam Rein van der Pal te staan tegen Ruurd Wuestman.
De voornaam Ruurd komt ook in Friesland voor. Deze zou afkomstig zijn van Ruward.
Betekenis: wachter of hoeder. Ook 'goede huisvader' wordt genoemd.
Wuestman leek de aanval te krijgen, maar op de één of andere manier weet Rein daar heel goed mee om te gaan. Een directe schijfwinst liet hij achterwege, maar even later, na een achterloopje met opvang, kwam alsnog de 1-om-2. Niet veel later beging ook Wuestman een achterloop, waarna Rein na een tempozet naar dam kon combineren. Wuestman wachtte het allemaal niet af en gaf op.  1-9 en theepauze.

Vorig jaar verloor Anton Schotanus van Jan-Hendrik Kok na de openingszetten 32-28 18-22. Daarom volgde nu na 32-28 19-23.
In het verloop kwam Kok onder druk te staan en tegen het eindspel verkreeg Anton doorslaand voordeel met winst voor de pas 81 jarige tot gevolg en het 11e punt voor het team.
Hiermee was de eindoverwinning veilig gesteld.  1-11.

Waylon Poot werkte aan een prachtig bouwwerk, terwijl Egbert van Hattem lekker aan het omsingelen ging. Ineens klopte er iets niet meer voor Waylon, waarna Van Hattem naar dam kon doorcombineren. Ook Waylon kwam nog op dam. In het slot had Van Hattem het mooi voor elkaar en won. 3-11.
Anne Piet Kooistra leek risicovol te spelen tegen Fred Elgersma. Volgens hem zelf had hij ook in het nadeel kunnen komen, maar uiteindelijk werd het keurig remise.  4-12.

Marcel de Vries zat tegenover de altijd gevaarlijke Kees de Jong. De partij leek op remise af te stevenen, maar zwart verloor een schijf en kon dat in het afspel niet compenseren.  6-12.
Vanuit het 'niets' verkreeg Henri Offenga na een achterloop van Jacob de Vries voordeel en dit liet hij niet meer lopen. Eindstand 8-12 in het voordeel van Huizum-1. 

Huizum-1 staat inmiddels in het 'linker rijtje' . Onze nestor acht de kans klein dan Huizum-1 bij een 8e plaats nog beslissingswedstrijden moet spelen.

Na afloop werd de ons vertrouwde Chinees, Sun Palace, in Staphorst bezocht. Drie stoelen bleven leeg. De Sneeker auto liet de afslag rechts liggen.

Na het natafelen werd de thuisreis aanvaard. Bij het verlaten van het pand dwarrelden de sneeuwvlokjes stilletjes naar beneden. Staphorst op zijn mooist.

In ronde 8 op 20 januari 2024 staat de wedstrijd Huizum-1 - Oerterp/Drachten op het programma, thuis in dorpshuis Ien en Mien te Goutum. Aanvang 12.00 uur.


     Harderwijk-1 -    Huizum-1

8
-
12
 Auke Steensma (1159) - Tjalling van den Bosch (1168) 0-23Partij
 Joras Ferwerda (1124) - Kerst Hoekstra (1104) 1-12
 Kees de Jong (1246) - Marcel de Vries (1097) 2-09Partij
 Fred Elgersma (1164) - Anne Piet Kooistra (1277) 1-18Partij
 Henry Offenga (1174) - Jacob de Vries (1176) 2-010Partij
 Ruurd Wuestman (1170) - Rein van der Pal (1424) 0-25Partij
 Gerwin van der Meer (1203) - Piet Bouma (1196) 0-24Partij  
 Egbert van Hattem (1147) - Waylon Poot (1214) 2-07Partij  
 Jan Hendrik Kok (1226) - Anton Schotanus (1256) 0-26Partij
 Jan Willem Hoeve (1163) - Sietse Nagel (1112) 0-21Partij
In de 2e klasse A ging Huizum-2 op visite bij Damcombinatie Fryslân-3 in de achterzaal van het gebouw van Buurt- en Speeltuinvereniging Insulinde te Leeuwarden. Dicht bij huis dus.
Helaas kon Huizum-2 niet op volle oorlogssterkte uitkomen.
Gerrit Reitsma ontbrak, Jan Bosselaar lag in de ziekenboeg en Sietse Nagel werd opgeroepen voor Huizum-1.
Gelukkig staan er dan diverse ervaren invallers te trappelen.

Louis Douma was in een goede bui. Na het opspelen van de voorstopper (schijf 13) mocht Jan Dantuma naar veld 4 combineren. En hier bleef het niet bij, want een aantal zetten later, toen de dam was afgenomen ten koste van wat schijven, ging Dantuma na wat geven naar veld 2. Toen geloofde Louis het wel.  2-0.
Les: Houd je aan de damwetten. Zie, onthoud, ken en herken de bekende trucjes.

Ook Henk Veldhorst werd slachtoffer van een niet vermoede combinatie van de hand van Lucas Huitema.  4-0.

Als nummer 3 eindigde Ton Bouwkamp. Hij liet trots een punt op het scorebord aantekenen.
Een knappe prestatie tegen Harm Terpstra, die 350 ratingpunten meer heeft.  5-1

Fedde van der Laan besloot op de 40e zet een schijf cadeau te doen aan Albert van Keimpema.  7-1.

Thijs Talsma dwong een schijf af bij Jan Sloot. Door nog een schijf prijs te geven en ergens tussen te lopen, kwam Sloot terug in de strijd en werd het even later remise.  8-2.

Thomas Kuipers voegde 2 punten toe voor Huizum-2 op het scorebord. Hij verkreeg voordeel met een combinatie naar dam, waar tegenspeler Engel Vrouwe even niet op had gelet.  8-4.

Ook Joeri Beke verkreeg na een spannend middenspel met opsluiting voordeel tegen Douwe Douma en dit bleek winst te zijn. Net als Ton een blauwe vermelding.  Met andere woorden 'heel goed gedaan'.  8-6. 

Bram Scholma zat nog en had geschiedenis kunnen schrijven, maar kreeg het zwaar, nadat één van zijn schijven sneuvelde. 
De partij ging verloren, waardoor de einstand uitkwam op 10-6.

Op zaterdag 20 januari 2024 is ronde 8 en dan speelt Huizum-2 thuis tegen Bezint Eer Gij Begint uit Britsum. Aanvang: 12.00 uur.

    Damcombinatie Fryslân 3  -   Huizum 2 

10
-
6
 Jan Sloot (681) - Thijs Talsma (968) 1-15Partij
 Rinze Visser (803) - Bram Scholma (912) 2-08Partij  
 Lucas Huitema (872) - Henk Veldhorst (883) 2-02Partij
 Engel Vrouwe (687) - Thomas Kuipers (1110) 0-26Partij
 Jan Dantuma (979) - Louis Douma (602) 2-01Partij
 Albert van Keimpema (893) - Fedde van der Laan (758) 2-04Partij
 Douwe Douma (939) - Joeri Beke (777) 0-27Partij  
 Harm Terpstra (966) - Ton Bouwkamp (646) 1-13Partij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten