zondag 6 maart 2022

Huizum-1 heeft na derde overwinning op rij stijgende lijn te pakken


Bart Visser - Kees de Jong.   (Foto: SAN).

Op zaterdag 5 maart 2022 toog Huizum-1 in drie voertuigen naar Harderwijk om aldaar de gelijknamige damclub te bestrijden. Voor ronde 11 was er een andere locatie gehuurd op een mooi rustig complex met de vriendelijke naam 'De Ontmoetingstuin', gelegen aan de Ouverturebaan. Hartstikke mooi.

Vanuit Leeuwarden reed een wagen met vier teamspelers ongemoedereerd door de polder richting bestemming. Ze waren op tijd vertrokken en de TomTom stond ingesteld.
Wat kon er mis gaan. Op een bepaald moment riep Anton vanaf de achterbank:
'We zijn de afslag bij Lelystad al voorbij'.
De dwingende vrouwenstem van de TomTom was samen met het radiogeluid blijkbaar uitgezet en we waren in een gesprek beland. Draaien bij de eerste mogelijkheid dan maar.
Dit kostte nog niet de meeste tijd, wel wat dure brandstof.

Eenmaal weer op koers werd er gas gegeven. Je hoeft niet zo hard te rijden, merkte Jan A. op. 'Dat helpt niet'. Hij had gelijk, we zouden sowieso nog op tijd zijn.
De TomTom loodste ons d
e snelweg richting Amersfoort op, die langs of over onze locatie moet lopen, want midden op de snelweg verscheen een damvlaggetje in beeld. Bestemming bereikt. 

Een paar kilometer verderop konden we van de weg af en weer terugrijden en even later reden we door Harderwijk en eindigde de rit aan het eind van een doodlopende straat.
De TomTom kon blijkbaar niets met het ingevoerde adres en deed maar wat.

Jan A. was te laat om een vrouw met een hond aan te schieten. Wel kreeg hij contact met een man met een hond. Van hem moesten we onder de snelweg door naar een rotonde.
Er zouden nog twee rotondes volgen. Bij de derde moesten we rechtsaf.
Braaf volgden we zijn aanwijzingen. We moesten dan in de buurt zitten. Toch cirkelden we hierna rond in een woonwijkje. Op dat moment belde Anne Kooistra, die even eerder, toen we op de snelweg reden, ook al een poging had gedaan. De rest van het team was ongerust aan het worden. Op advies van Anne en een plaatselijke dammer werd een andere straatnaam ingevoerd en hierna was het ook de TomTom duidelijk waar we heen moesten.

We speelden in een al dan niet tijdelijk opgezet gebouw, waarin het lekker warm was.
Maar dit kan ook aan mij hebben gelegen. We waren slechts 22 minuten te laat.
Mijn vriendelijke tegenstander Ton Eekelschot bood meteen aan koffie te halen. Graag, zei ik, maar had toen nog niet door dat dit uit een ander gebouwtje moest worden opgehaald.
Gelukkig was de lucht helder blauw en scheen de zon.

Huizum-1 was dit seizoen eindelijk compleet. Wedstrijden tegen Harderwijk eindigen in mijn geheugen altijd rond de 10-10 en ik denk dat Harderwijk vaker heeft gewonnen van ons dan wij van hen. Maar blijkbaar staan we nu eindelijk goed afgesteld, want er werd een mooie
8-12 overwinning geboekt.

Huizum-2 speelde in De Beijer te Rinsumageest tegen Dokkum/Rinsumageest een spannende wedstrijd, maar het lukte weer net niet om 1 of 2 wedstrijdpunten binnen te halen.


Waylon Poot - Henry Offenga.   (Foto: SAN)

Waylon Poot speelde tegen oud-Franeker-speler Henry Offenga. Na zet 40 kwamen beide spelers remise overeen.  1-1.
Tjalling van den Bosch verkreeg tegen Jan Willem Hoeve in de slotfase wel wat voordeel, maar het was net te weinig om te winnen.  2-2.
Hierna volgde de eerste overwinning. Rein van der Pal was net achter twee schijven gelopen en Fred Elgersma zag zijn kans schoon om te plakken. Rein sloeg naar dam en Elgersma ook. Maar toen kwam de aap uit de mouw. Fred werd op een meerslag gezet, waarna zijn dam van het bord verdween.   2-4.

Anne Kooistra en Egbert van Hattem ontliepen elkaar niet veel en op de 45e zet werden de punten verdeeld.  3-5.
Hetzelfde resultaat boekten Piet Bouma en René Schaafsma. Tegen het einde kon Schaafsma remise maken, terwijl Piet het nog moest zien te bereiken, omdat Schaafsma het nog even probeerde. Maar Piet loste het mooi op. Het leek nog even drievoudige oppositie te worden, maar dat was fake, zoals zoveel tegenwoordig.   4-6.

De gelijkmaker kwam op het scorebord. Harderwijk's beste speler Kees de Jong won van
Bart Visser. Een lastige partij met een halve hekstelling. Bij het naspelen dacht ik: 'De Jong speelt 7-11, is 31-26 nu niet de zet'. Blijkbaar niet.   6-6.
De minst sterke speler van Huizum zat tegenover de minst sterke speler van Harderwijk.
Op het spannendste moment in de partij moest Sietse Nagel een belangrijke beslissing nemen. Ton Eekelschot had hem qua tijdverbruik intussen ingehaald. Een ruil in het centrum hield de witte stand vast.  Waarschijnlijk was dit niet vol te houden. Combineren naar dam was overigens het beste geweest. Zwart besloot de koers te verleggen om schijfwinst te behalen. Tenminste dat dacht hij. Dit viel tegen.
Het vermeende voordeel verdween. Wonder boven wonder kwam het geluk terug en won wit alsnog.   6-8.

Jacob de Vries kreeg een interessante stand op het bord tegen Jan Hendrik Kok. Kok moest een schijf prijsgeven, maar vond nog een remisegevende combinatie. Als zwart zelf was gaan lopen naar dam, dan was winst niet ver weg.   7-9.

Anton Schotanus liet Joras Ferwerda een afruil nemen, die daarna naar dam kon doorschuiven. Dit kostte 3 stukken. Anton moest alle zeilen bijzetten om verlies te voorkomen. Misschien leek het eng en was remise gewoon binnen bereik. Ferwerda liet zijn dam afpakken en toen was de remise zeker.   8-10.
Jan Adema was nog bezig tegen Gerwin van der Meer. Nadat de standen in elkaar waren geschoven koos Jan voor een afwikkeling. Beide spelers kregen twee dammen en Jan had twee schijven meer en een vangstelling. Voldoende voor de overwinning.   8-12.

De stijgende lijn was al ingezet met bordpunten, maar na de 3e overwinning op rij is Huizum-1 nu ook met wedstrijdpunten gestegen en is Heerenveen-1 nu voorbij.

Op 19 maart zal ronde 7 worden ingehaald. Huizum-1 speelt dan in Beltrum tegen DIOS Achterhoek-1, terwijl Huizum-2 het dan opneemt tegen DIOS Achterhoek-2.


Jan Adema - Gerwin van der Meer   (Foto: SAN)


Hoofdklasse A   KNDB  -  ronde 11 - zaterdag 5 maart 2022

  Harderwijk - Huizum 

8
-
12
 Egbert van Hattem (1168) - Anne Piet Kooistra (1250) 1-14Partij
 Gerwin van der Meer (1186) - Jan Adema (1248) 0-210Partij
 René Schaafsma (1163) - Piet Bouma (1186) 1-15Partij
 Joras Ferwerda (1116) - Anton Schotanus (1258) 1-19Partij
 Ton Eekelschot (1069) - Sietse Nagel (1116) 0-27Partij
 Kees de Jong (1222) - Bart Visser (1136) 2-06Partij
 Jan Hendrik Kok (1192) - Jacob de Vries (1190) 1-18Partij
 Fred Elgersma (1132) - Rein van der Pal (1447) 0-23Partij
 Jan Willem Hoeve (1176) - Tjalling van den Bosch (1182) 1-12Partij
 Henry Offenga (1182) - Waylon Poot (1232) 1-11Partij


Gauke had al enige uitdagende woorden gepost richting Dokkum/Rinsumageest en dus kon Huizum-2 een optimaal gemotiveerd team tegenover zich verwachten.
Maar Jan T. Terpstra himself zette Huizum-2 op een 0-2 voorsprong. In een 6-om-6-stand zag Pieters ineens dat hij snel een list moest verzinnen om niet in het nadeel te geraken.
De list werkte maar eventjes. Jan T. verkreeg winnend voordeel.   0-2.

De vreugde was van korte duur, want Bart Adema kon het niet bolwerken tegen Dirk Sinnema. En dat is niet bijzonder, omdat Sinnema op hoog niveau heeft gespeeld in het verleden.  2-2.
Volgens de tabel waren er twee partijen als 3e klaar. Laten we daarom maar beginnen met de partij van de winnende Bram Scholma maar als eerste nemen. Winnen van Binne Brouwer is heel goed. Dat was het.  2-4
Marcel de Vries speelde tegen de degelijke Bert Oegema. Het evenwicht werd niet verbroken en daarom kreeg elk een punt.   3-5.

Gerrit Reitsma zat tegenover de sterkste speler aan Dokkum/Rinsumageest-kant, Linze Houwink uit Oudega Sm.  En dat heeft hij geweten. De partij is nog niet ingevoerd en dus kunnen we hier ook niet veel over zeggen, behalve dat Houwink won.   5-5.

Spannende potten heb je als Dirk Albert Zijlstra en Kerst Hoekstra tegenover elkaar zitten, is te lezen op Toernooibase. Volgens Arnold Wiegersma had Zijlstra voordeel, maar in het echt kwam dit er niet uit en eindigde de partij in remise.   6-6.

Thijs Talsma lette in het eindspel even niet goed op en liet een 2-om-2-doorbraak toe.
8-6.  Het was nu aan Jan Bosselaar en Arend Dijkstra om de eindstand te bepalen.
Het werd 1-1 en dus 9-7 voor Dokkum/Rinsumageest.


Arnold Wiegersma - Thijs Talsma  (foto: DAZ)


1e klasse A    KNDB  -  ronde 11  -  zaterdag 5 maart 2022

 Dokkum / Rinsumageest    -   Huizum 2  

9
-
7
 Piet Pieters (1036) - Jan T. Terpstra (975) 0-21Partij
 Dirk Sinnema (1069) - Bart Adema (762) 2-02
 Binne Brouwer (1118) - Bram Scholma (929) 0-23Partij
 Bert Oegema (1044) - Marcel de Vries (1127) 1-13Partij
 Dirk Albert Zijlstra (1129) - Kerst Hoekstra (1078) 1-15Partij  
 Arend Dijkstra (984) - Jan Bosselaar (1058) 1-18
 Linze Houwink (1138) - Gerrit Reitsma (997) 2-04
 Arnold Wiegersma (1006) - Thijs Talsma (986) 2-06Partij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten