donderdag 31 maart 2022

Provinciaal Huizum-2 verliest
van minder sterk Urathorp bij Drachten 




Wand-dam-decoratie in Ureterp.


Eigenlijk zou de wedstrijd tussen Oerterp/Drachten en Huizum-2 een week eerder plaatsvinden, maar Huizum-2 kon toen door omstandigheden maar twee spelers opstellen.

Oerterp/Drachten stemde in met een week uitstel. Huizum-2-teamleider Jan Bosselaar slaagde er in om een afspraak te verzetten, Gauke vond ons jongste lid Jilles bereid om mee te spelen, zei vervolgens zelf af wegens werk, waarna ondergetekende inviel en we met een compleet team aan de start verschenen in Multifunctioneel Centrum 'De Wier' te Oerterp.

Oerterp heeft niets te maken met een terp. Net zo min als Olterterp dat even verderop ligt.
Oer komt van het Oudfriese  'Ura', dat boven betekent. Urathorp, betekent Bovendorp.
Ten opzichte van Olterterp, Utrathorp (Uter betekent buiten of lager), dat stroomafwaarts lag bij het Koningsdiep. Als je nu de kaart op Google Maps bekijkt, liggen Ureterp en Olterterp helemaal niet (meer) aan het Koningsdiep. Utrecht is in het Fries Utert. Zal ook wel iets met buiten of lager van doen hebben. Pieter Bergsma beweerde al eens dat Amersfoort iets met een emmer te maken had.

Maar goed, doordat Huizum-2 een week uitstel had gevraagd, kon Oerterp/Drachten niet het meest sterke team formeren. Een geluk bij een ongeluk.
Desalniettemin won het thuisteam.

Als eerste beging Sipke Doller een denkfoutje en kwam Sietse Nagel een schijf voor.
Er stond een spannende stand op het bord, waarbij zwart zoals hij zelf na afloop ook al toegaf wel iets beter had kunnen doen. 0-2 voor Huizum-2.
Jilles van Kesteren gaf Hendrik Veenstra goed partij, maar verbruikte wel veel tijd. In het middenspel had Veenstra een paar combinaties in de stand gevlochten en tegen deze dreigingen kon Jilles op een bepaald moment geen weerstand bieden. Hij stond dan met wit wel helemaal op veld 6, maar toen Veenstra doodleuk 1-7 schoof, zat er een dreiging in de stand en mocht Jilles niet eens dam halen op veld 1.  2-2.

Jan Bosselaar kwam ook ver tegen één van Frieslands sterkste spelers, Gabriël Heerema.
Maar niet ver genoeg. Heerema heerste op het centrum en Jan ervoer al snel dat zijn randschijven niet meer meededen.  4-2.

Een klassieke partij voor Jan Terpstra tegen Miente Pera. Pera liet Jan naar dam combineren, maar aan het eind had Pera een stuk meer. Het eindspel was echter niet meer te winnen. 5-3.

In een verwoede verdedigingspoging tegen het hoefijzerspel van Gerben de Wit was Bram Scholma een schijf kwijtgeraakt. Hoefijzer is Nederlands voor het Tsjechische podkova.
Maar er werd doorgespeeld. Het ongelijke 4-tegen-2-eindspel wist De Wit om te toveren tot een oppositiewinst. Een mooi slot.  7-3.
Thijs Talsma koos voor een enge weg naar remise, want Jorn Kruit kwam een schijf voor bij het ingaan van het eindspel. Maar het viel achteraf mee. 8-4 voor Oerterp/Drachten.




Miente Pera  -  Jan T. Terpstra.
Op de achtergrond Gerben de Wit  -  Bram Scholma.

Foto: S.A.N.


Ereklas PFDB - ronde 5  -  woensdag 30 maart 2022

   Oerterp - Drachten -  Huizum 2  

8
-
4
 Gabriël Heerema (1407) - Jan Bosselaar (1058) 2-03
 Sipke Doller (1175) - Sietse Nagel (1116) 0-21Partij  
 Gerben de Wit (1242) - Bram Scholma (929) 2-05Partij
 Hendrik Veenstra (1190) - Jilles van Kesteren (907) 2-02Partij  
 Jorn Kruit (704) - Thijs Talsma (986) 1-16Partij
 Miente Pera (883) - Jan T. Terpstra (975) 1-14Partij  




Jilles - Hendrik


Hendrik Veenstra - Jilles van Kesteren
Gabriël Heerema - Jan Bosselaar



Thijs Talsma - Jorn Kruit.

Foto: S.A.N.






Sipke Doller - Sietse Nagel.

Foto: Hendrik Veenstra.



Huizum-2 mag dit seizoen nog één keer aantreden en wel tegen Heerenveen-1.
 Huizum-1 speelt op 7 april tegen Damcombinatie Fryslân-1 om het kampioenschap van Friesland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten