zondag 20 maart 2022

Huizum de klos in strijd tegen DIOS


In de aanloop naar de wedstrijd weer plotseling onrust. Een uitvaller op vrijdagavond en geen invallers meer achter de hand. 
Het was altijd een eer voor de club om compleet aan de wedstrijd te beginnen, maar ook bij ons houdt het een keer op. Oorzaken: corona, griep, een afhaker, suiker, een mijlpaal, werk, te laat en te ver en een jaren geleden overleden hond waaraan is beloofd nooit meer op zaterdag te gaan dammen. 


Café Restaurant 'Grenszicht'. De grens is verderop.


We kunnen geen twee teams meer bemannen. DIOS kreeg vier teams op de been en die pasten allemaal in de grote zaal van Café Restaurant Grenszicht, dat even ten oosten van Eibergen was, vlakbij, u raadt het al, de grens met Duitsland. En wie goed keek, kon um zien of in ieder geval vermoeden achter de bosjes, waar ook nog een kolonie flamingo's moest zijn. Aan het gros van de dammers is dit alles niet besteed. Alleen Henk Veldhorst heeft, nadat hij uit was, een stap over de grens gezet. Dit soort grensoverschreidend gedrag anno 2022 kan echt niet meer. Voor hetzelfde waren we al op de weg terug en merkte iemand dat Henk niet was ingestapt. Dit is Jan Terpstra al eens overkomen in Cornjum na afloop van het FK Sneldammen voor clubviertallen, toen hij bij het weggaan parallel het wc-blok binnenstapte.

In het Friese dorpje Zwaagwesteinde was Henk tijdens de wedstrijd ook ineens zoek, terwijl zijn klok liep. Na een half uur werd hij door enkele toch wakker geworden clubgenoten teruggevonden. De deur van het toilet klemde en niemand die hem hoorde.



Iedereen was ondanks de lange, soms verwarrende, reis op tijd op zijn post.
Oude damkennissen werden begroet en nadat voorzitter Stoverinck had gesproken, ging het los. De met sponsor Allard van Tongeren vanuit Apeldoorn meegereden oud-Leeuwarder Hendrik van der Zee was er inmiddels ook. Hij trof Huizum-kopman Rein van der Pal.
Oude aspirantentijden keerden weer. Vanaf die tijd kennen ze elkaar al. Van een strijdlustige partij was niet echt sprake, maar ze waren pas als 8e klaar.

Hier voorafgaande gebeurde er van alles. Zo liet Huizum-1 de thuisploeg op een 6-0 voorsprong komen. Eerst ging onze invaller Gauke Dirk Nijholt er af tegen Erik ten Hagen.
Een kwestie van een 1-om-2. Mooier kunnen we het niet maken.  2-0.
Hierna was ik zelf aan de beurt. Kelleren tegen Arnaud de Greef met zwart was met de kennis van nu niet zo verstandig. En helemaal niet op de manier, waarop ik het speelde.
De dreigende dreiging, die ook op het bord kwam, had ik wel meegenomen in mijn overdenkingen, maar was op de één of andere manier weer uit beeld verdwenen bij het maken van mijn zetkeuze. 'Laat ik eerst maar ruilen', was de gedachte. Waar was het stemmetje 'Niet doen'.  4-0.

Jan Adema had de eer om tegen grootmeester Alexander Presman te mogen spelen.
Echt iets voor Jan. Hoe ze het doen is een raadsel, maar goede spelers laten hun tegenspelers zetten doen, die ze anders nooit zouden spelen. Eerlijk gezegd, was het ook nog wel verrassend, dat wat er gebeurde. Presman bracht een dreiging op het bord en onze man dacht dit op te lossen door achter te lopen. Presman schoof tussen en daarna sloeg hij met de juiste schijf en was Jan weer aan de beurt met slaan, waarna er een 1-om-3-slag volgde.  6-0.



Invaller Thijs Talsma had een leuke tegenspeler in Jay Amatmoestar, eveneens invaller.
De partij verliep zonder schade uit op remise.  7-1.

Anton Schotanus kreeg het in het late middenspel tegen Harry Graaskamp voor elkaar hier met voordeel uit te komen. Eerder op dam komen, was hier bepalend. 7-3.
Hierna kwamen Piet Bouma en Cor Westerveld (Enkhuizen) remise overeen.  8-4.

Tjalling van den Bosch, waaraan in het laatste bondsblad nog een column is gewijd, iets met 18 personenauto's, beteugelde Frits Zegelink. Deze dreigde even, maar Tjalling doorzag het lichte trucje tijdig. Later voerde Zegelink een mini-omsingeling uit rond een ongevaarlijk driehoekje en bij gebrek aan iets anders brak hij toen maar door ten koste van wat schijven, waarna de remise daar was.  9-5.

Rein van der Pal en Hendrik van der Zee speelden een hogeschoolremise en dat is een kunst op zich. 10-6.
Ook Waylon Poot kwam met een punt tegen Ap van Ingen over de streep. Op Toernooibase vraagt Hendrik Veenstra zich af of de notatie wel klopt, omdat Van Ingen na een achterloop in het eindspel dam kan halen en kan winnen. Wordt vervolgd.  11-7. Het elfde punt voor DIOS.



Cor Westerveld - Piet Bouma
Hendrik van der Zee - Rein van der Pal

Ondertussen had Anne Piet Kooistra een overmachtseindspel op het bord getoverd met vier stukken, waaronder twee dammen tegen een dam en twee schijven van Han Seinhorst.

Er was echter ter plekke geen winst te vinden. Thuis uiteraard wel.  12-8.

Besloten werd naar Heerenveen te reizen om bij Rose Garden wat te eten met 15 personen.

Inhaalronde 8 is op zaterdag 2 april. Dan speelt Huizum-1 thuis tegen Hijken DTC-2 en tegelijkertijd speelt Huizum-2 thuis tegen Hijken DTC-3.

 
Hoofdklasse A  KNDB - ronde 7 - 19 maart 2022


 DIOS Achterhoek       Huizum

12
-
8
1 Han Seinhorst (1251) - Anne Piet Kooistra (1250) 1-110Partij  
2 Alexander Presman (1457) - Jan Adema (1248) 2-03Partij
3 Erik ten Hagen (1299) - Gauke Dirk Nijholt (862) 2-01Partij
4 Harry Graaskamp (1141) - Anton Schotanus (1258) 0-25Partij
5 Cor Westerveld (1190) - Piet Bouma (1186) 1-16Partij
6 Hendrik van der Zee (1392) - Rein van der Pal (1447) 1-18Partij
7 Frits Zegelink (1220) - Tjalling van den Bosch (1182) 1-17Partij
8 Ap van Ingen (1100) - Waylon Poot (1232) 1-19Partij  
9 Arnoud de Greef (1265) - Sietse Nagel (1116) 2-02Partij
10 Jay Amatmoestar (1019) - Thijs Talsma (986) 1-14Partij



Huizum-2 begon met een 2-0 achterstand zonder daar enige schuld aan te hebben.
Thijs viel in in Huizum-1. Het werd 4-0 na het verlies van Henk Veldhorst. 
Een vertraagde overwinning voor Van Oostrom, want zoals Presman op Toernooibase al aan heeft gegeven werd een doorbraakcombinatie eerder in de partij niet gezien.



Henk Veldhorst - Bert van Oosterom
Jan Terpstra - Theo Stoverinck


Een ruil op de 20e zet naar veld 22 werd Jan T. Terpstra achteraf fataal. Een aantal zetten later had Theo Stoverinck alle mooie strategische velden ingenomen, waardoor hij kon heersen op het centrum en uiteindelijk won.  6-0

Meinze begon zijn partij met een Tsjizov-kanon op links en een opsluitinkje op rechts.
Toen hij later 48-42 schoof in plaats van 48-43, kreeg hij problemen op rechts. Hij kon zijn aanval niet doorzetten. Op het eind had tegenspeler Grevers het voor elkaar en Meinze zijn stand gespleten. Opgave volgde.  8-0.
Gerrit Reitsma voltooide op de 39e zet een groot zwart zwaard. Het is niet voor niets dat sommige mensen Sjoerd, Siward of Sywert heten. Het verwijst naar zwaard en overwinning en winst maken.
Het klopte helemaal, want Gerrit won dankzij een betere positie.  8-2. Weg nare nul.

Invaller Louis Douma deed het goed tot ongeveer de 40e zet. Daarna gaf hij Gert Wisselink een kans om te combineren en stond het 10-2
Door op het juiste moment te plakken bereikte Kerst gemakkelijk remise.  11-3.

De partijgrafiek slaat een paar keer flink uit in het voordeel van witspeler Jan Bosselaar.
Met andere woorden, Jan had de winst al bijna binnen. Maar zo eenvoudig was het nu ook weer niet. Op het einde had zwart geen centje pijn meer. Remise.  12-4.

Het was weer een mooi dagje weg.


1e klasse A   KNDB  -  ronde 7  -  19 maart 2022

   DIOS Achterhoek 2- Huizum 2

12
-
4
1 Theo Stoverinck (1096) - Jan T. Terpstra (975) 2-03Partij
2 Bert van Oosterom (1088) - Henk Veldhorst (903) 2-02Partij  
3 Gert Wisselink (1012) - Louis Douma (595) 2-06Partij
4 Chris Grevers (1088) - Meinze Feenstra (984) 2-04Partij
5 Gerard Korten (1073) - Kerst Hoekstra (1078) 1-17Partij
6 Stefan von Kann (912) - Jan Bosselaar (1058) 1-18Partij
7 Jan Huisjes (909) - Gerrit Reitsma (997) 0-25Partij
8 Rob Broekman- niet opgekomen2-01

Geen opmerkingen:

Een reactie posten