zondag 17 april 2022

Huizum-2 sneldammend langs Apeldoorn in nacompetitie


Er had nog een laatste maal getraind kunnen worden op Witte donderdagavond voor het cruciale duel tegen Apeldoorn na Goede Vrijdag op Stille Zaterdag.
Opvallend was het dat behalve Jan Terpstra geen van de geselecteerde spelers hier gebruik van maakte. Als het maar geen lijdensweg zou worden.

Al vroeg waren de eersten bij dorpshuis 'Ien en Mien' in Goutum. Onder wie Johan Bosgra, die van de gelegenheid gebruik maakte om wat evenementenposters op te hangen.
Sonja had de koffie al klaar, omdat er ook ukkepuk-voetbal was in de gymzaal.
John Folkers uit Steenwijk had zich aan de bar geïnstalleerd.
Ondergetekende plaatste de clubbanier, terwijl Meinze en de teamleiders Bram en Gauke de zaal begonnen klaar te zetten. Lekker op tijd allemaal. Tijd voor koffie en om het scorebord nog even te plaatsen.

De dammers uit Apeldoorn wisten het speellokaal tijdig te vinden. Bondsvoorzitter Frans de Jonge moest er diverse uren voor reizen vanuit Den Bosch. Apeldoorn heeft een soort van doorstart gemaakt, nadat enige jaren terug de sponsoring stopte en diverse spelers vertrokken.
Eén van de leden, Erik van der Haar uit Haarlem, deed deze na-competitiewedstrijd niet mee, want er was nog een speler met een hogere rating, Gerard van Mourik, die na zes jaar stilstand mocht laten zien wat hij nog kon. Enige tijd later arriveerde Van der Haar alsnog.
Hij koppelde het toeschouwerschap aan een verblijf van enkele dagen in Leeuwarden.

In zijn openingswoord memoreerde voorzitter Nagel de 16 jaar eerder gespeelde nacompetitiewedstrijd van Huizum-1 in Wormerveer tegen Zaanstreek. Het stond 10-6 voor Zaanstreek. Tien bossen bloemen stonden klaar. Met enig geluk kon Huizum-1 de achterstand rechttrekken naar 10-10. Het zaaltje stond inmiddels bomvol toeschouwers, waaronder Jo Geuke en Schelte Betten, die soms op een halve meter in de oren van de spelers stonden te ademden. Vanwege het gelijke spel moest er worden gesneldamd, waarbij er geen scorebord werd bijgehouden en het zicht op de andere borden werd belemmerd door de belangstellenden. Toen de rookwolken waren opgetrokken, bleek Huizum-1 te hebben gewonnen met 9-11. De bloemen gingen mee naar Friesland.
Nacompetitiewedstrijden zijn altijd de meest spannende wedstrijden.
Verder stelde hij vast dat Apeldoorn ooit begonnen was als dorp, maar nu een stad/gemeente is met 165.000 inwoners. De gemeente Leeuwarder steekt hier schril tegen af met 120.000 inwoners. En Huizum helemaal. Huizum was ook ooit een dorp, maar is alweer een tijdje gedegradeerd tot stadswijk. Voor de liefhebbers, volgens Wikipedia is de naam Apeldoorn ontstaan uit Apa en Trea.  Apa staat voor water en trea voor boom. De bomen bij het water.

Nadat de spelers nog even gewezen werd op de verdere wedstrijdvoorwaarden, op stille mobieltjes, het ophalen van de consumpties, werd hen een sportieve wedstrijd gewenst en ging de strijd los.

Gedurende de wedstrijd kwam Aize Plantinga aanlopen, Foeke Tiemensma en de familie Edelenbos. Jan Adema en Henk Veldhorst kwamen per fiets. En zo werd het met het mooie weer erbij zowel binnen als buiten gezellig.

Na een aantal speeluren stelde John Folkers vast dat alles nog gelijk stond.
Maar op een zeker moment kwam de eerste 2 op het scorebord te staan voor Kerst Hoekstra, die Hans Luchies na een spannende openingsfase op een slagzet trakteerde. Het leverde materiaalwinst op, waardoor het eindspel gemakkelijk te winnen was.  2-0.

Gauke Dirk Nijholt kwam met tegenspeler Dick Beking remise overeen na de 40e zet.
Het had nog best lastig kunnen worden, als de stand zou zijn uitgespeeld.  3-1.

Jan Terpstra kwam tegen Frans de Jonge niet zo lekker uit in het klassieke spel. De Jonge vlocht een Coup Royal in de stand, waar Jan voor moest opletten. De linker vleugel van Jan stond er op een bepaald moment ietwat beroerd bij. Alleen met kunst en vliegwerk kon dit nog wat worden. Maar ook De Jonge moest zoeken naar de juiste doorgang. Een ingewikkelde stand merkte hij op. Jan T. reageerde alert met: Doe maar een jus d'orange. (???)
De juiste doorgang vond De Jonge, maar na het maken van een dam plakte de ervaren Jan T. naar remise.  4-2.Bram Scholma kreeg te maken met een aanvallende Gerard van Mourik, waarop een ander antwoord nodig was dan in de partij gebeurde. Het komt erop neer dat Bram alle nog mogelijke zetten speelde om daarna op te geven in een vastgelopen stand. Terug naar de tekentafel voor een andere strategie.  4-4. Maar ja, Van Mourik had ook een hoge rating en  het moest een spannende wedstrijd zijn en dat werd het zo wel weer natuurlijk.

Meinze Feenstra verkreeg voordeel, doordat hij iets meer naar voren kon ruilen en een soort druk kon zetten op de stelling van Albert Borreman. Via het centrum kon Meinze richting de damrij en toen was de winst niet ver meer weg.  6-4.

De partij tussen Marcel de Vries en Fred van Amersfoort had een wat ruilerig karakter.
Het werd een tactisch spel, waarbij de positie zomaar een nadeeltje kon oplopen.
Na de 56e zet kwamen de spelers remise overeen en dat was het ook wel.  7-5.

Gerrit Reitsma leek tegen Marco Veneboer de grip op het centrum te missen. Het kwam allemaal toch nog goed, doordat behalve Veneboer ook Gerrit nog op dam kwam.  8-6.

Iedereen was nu benieuwd hoe het zou gaan aan bord 2, waar Jan Bosselaar en Jan Lammers nog zaten te spelen. In het late klassiek kreeg Jan B. twee gekke vleugels op het bord. Jan L. had het even iets gemakkelijker en kon overmacht op het bord creëren wat won.  8-8KNDB Nacompetitie - zaterdag 16 april 2022

 Huizum 2 Apeldoorn

8
-
8
1 Gauke Dirk Nijholt (862) - Dick Beking (1134) 1-12Partij  
2 Jan Bosselaar (1058) - Jan Lammers (1161) 0-28Partij
3 Marcel de Vries (1127) - Fred van Amersfoort (1005) 1-16Partij
4 Meinze Feenstra (984) - Albert Borreman (786) 2-05Partij
5 Bram Scholma (929) - Gerard van Mourik (1241) 0-24Partij
6 Kerst Hoekstra (1078) - Hans Luchies (912) 2-01Partij
7 Gerrit Reitsma (997) - Marco Veneboer (1097) 1-17Partij
8 Jan T. Terpstra (975) - Frans de Jonge (1261) 1-11Partij  


Apeldoorn had de achterstand weggewerkt en na een korte pauze werden de klokken op
5 minuten en 5 seconden per zet gezet en de kleuren verwisseld voor de herkansing in de te spelen sneldamwedstrijd tegen dezelfde tegenstanders.

Kan het spannender. Nee. De geschiedenis leek zich in zekere zin te gaan herhalen.
Er waren alleen geen bloemen geregeld. Dat zou ongeluk brengen.

   Huizum-2                   - Apeldoorn           9-7
1. Gauke Dirk Nijholt         - Dick Beking         2-0 (5)
2. Jan Bosselaar              - Jan Lammers         1-1 (8)
3. Marcel de Vries            - Fred van Amersfoort 0-2 (7)
4. Meinze Feenstra            - Albert Borreman     2-0 (3)  
5. Bram Scholma               - Gerard van Mourik   1-1 (6)
6. Kerst Hoekstra             - Hans Luchies        2-0 (2)
7. Gerrit Reitsma             - Marco Veneboer      0-2 (1)
8. Jan T. Terpstra            - Frans de Jonge      1-1 (4)


Wat er precies in elke partij gebeurde, is moeilijk te zeggen. Onderweg ging er hier en daar iets niet goed. Apeldoorn kwam op voorsprong via een overwinning van Marco Veneboer op Gerrit Reitsma.  0-2.
Kerst Hoekstra sloeg meteen terug met winst op Hans Luchies.  2-2.
Het kon nog alle kanten uit. Meinze Feenstra won net als Kerst voor de tweede maal. 4-2.
Jan Terpstra en Frans de Jonge maakten er weer een mooie partij van, waarbij de remise vermoedelijk iets gemakkelijker tot stand kwam. Tijd om iets te drinken te halen, was er in ieder geval niet.  5-3.
'Aanraken is zetten', klonk er plots vanaf bord 1, nadat Dick Beking blijkbaar halverwege zijn zet begon te twijfelen of het nou wel zo'n goed idee was. De schijf kon misschien ook nog een andere kant uit. Gauke Dirk stond in ieder geval op scherp. Beking sloeg en Gauke werkte zich vervolgens door de linies naar dam. Het voordeel was genoeg voor de winst.  7-3.
Het begon er zowaar op te lijken.
Met sneldammen hield Bram stand tegen de gevreesde 1200-speler Van Mourik.  8-4.
Een tweede sneldamwedstrijd zat alvast in de pocket.
Marcel de Vries was een schijf achter gekomen tegen Fred van Amersfoort en toen stond het ineens 8-6 met nog één partij te gaan. Kan het spannender .....
Na lange tijd had ik door dat Jan Bosselaar nu tegen Jan Lammers de meerderheidspartij was. De partij eindigde in remise en dat was voldoende, want Huizum-2 won hierdoor met  9-7.  Huizum-2 kreeg het voor elkaar en handhaafde zich in de 1e klasse A  KNDB !

Gefeliciteerd alle spelers van Huizum-2 met deze overwinning. Jullie en alle rouleerspelers moesten gedurende het seizoen af en toe flink worstelen, ook door de inzet van invallers in het eerste team, maar jullie hebben het gered en zijn boven gekomen. Dit geeft vertrouwen voor het komende seizoen.

Het andere PFDB-team, Damcombinatie Fryslân-2 wist te winnen van Hijken DTC-3 en promoveert hierdoor van de 2e klasse A naar de 1e klasse A.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten